Vrdničkov projekat: Deca su stalno okružena i izložena nasilju – rešenje udruživanje i prevencija

Projekat “Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turske” i dalje je aktuelan na teritoriji opštine Irig. Cilj projekta je unaprediti postojeći lokalni međusektorski protokol o saradnji za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u opštini Irig, u skladu sa preporukama istraživanja.

Zajednički cilj svih učesnika ovog projekta je stvaranje protokola u kojem će fokus biti na izloženosti dece zlostavljanju i zanemarivanju, ali ne samo u kontekstu porodice. „Pažnja se ne posvećuje dovoljno nasilju nad decom u drugim kontekstima, na primer u institucijama, u zajednici, u digitalnom prostoru itd. Takođe se ne posvećuje dovoljna pažnja ni specifičnim ranjivim grupama dece, poput dece sa smetnjama u razvoju, romske dece, dece koja su žrtve seksualne ili radne eksploatacije“, rekla je ranije za naš portal Dolores.

Kod Zlatka Markovinovića gostovale su predsednica „Vrdnička“ Olgica Stojić i koordinatorka projekta Dolores Skoberne kako bi podsetile na značaj podrške i konstantnog rada na zaštiti dece od nasilja, na prevenciju i učenje o prevenciji, na to da su deca konstantno okružena nasiljem i izložena nasilju, da su svesna toga i da verovanje: to se ne može dogoditi meni- ne važi.

Projekat „Zastita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“ podrzavaju: Unicef, Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja uz finansijsku podrsku Evropske unije.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*