Vladimir Gak dobitnik priznanja „Svetosavsko blagodarje“

Na svečanoj Svetosavskoj akademiji u Udruženju književnika Srbije u Beogradu dodeljene su nagrade istaknutim književnicima koji su obeležili proteklu godinu. Jedan od četiri dobitnika priznanja, ,,Svetosavsko blagodarje“ je i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.
Udruženje književnika Srbije najstarija je i najveća književnička organizacija u zemlji. Osnovano je 1905. godine. Simo Matavulj je bio prvi predsednik, Jovan Skerlić sekretar, a među prvim članovima su Aleksa Šantić i Jovan Dučić.
Posle kraćeg zastoja u radu, obnovljeno je 1911. godine kao Društvo srpskih književnika, nakon Drugog svetskog rata ponelo je ime najpribližnije današnjem – Udruženje književnika Narodne Republike Srbije.
Udruženje književnika Srbije danas ima više od 1500 članova iz naše, zemalja u okruženju i inostranstva. Uoči svakog Savindana Udruženje književnika Srbije uručuje nagradu „Blagodarje“ onima koji su zaslužni za razvoj književnosti pa je tako bilo i na Svečanoj akademiji upriličenoj u prostorijama Udruženja.
„Svake godine mi dajemo priznanja i ona zaista predstavljaju jedno veliko hvala svim zaslužnicima za razvoj naše kulture i književnosti“, rekao je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije.
Među ovogodišnjih dobitnicima nagrade „Blagodarje“ našao se i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak. Ovo prestižno priznanje, dobio je za posebne zasluge u organizovanju međunarodnih književnih susreta u inđijskoj opštini. Opština Inđija već sada se nalazi na svetskoj mapi književnosti zahvaljujući Likovnoj koloniji u Krčedinu i Šekspir festivalu koji se organizuje svake godine u Čortanovcima, a od prošle godine ta lokalna samouprava može se pohvaliti i organizacijom pesničkih susreta „Pro poet“.
„Inđija se sigurno stavlja na kulturno-umetničku mapu Srbije. Želimo da budemo prepoznatljivi ne samo po našoj industrijskoj zoni, razvijenosti privrede, već i po onome što čini dušu jednoga naroda i mislim da ćemo u tome uspeti“ istakao je Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija.
Udruženje književnika Srbije svake godine dodeljuje Blagodarje institucijama, organizacijama i ličnostima koji su u skladu sa svojim mogućnostima, opredeljenjima i načinom rada i delovanja doprineli uspešnom radu UKS-a između dva Savindana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*