Inđija: Angažovano 15 licenciranih pratioca za decu sa smetnjama u razvoju

U okviru projekta „Lični pratilac deteta“, Centar za socijalni rad „Dunav“ angažovao je 15 ličnih pratilaca za podršku deci sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama u opštini Inđija.

Četiri lična pratilaca je angažovano sa decom koja pohađaju SOŠ „Milan Petrović“ u Novom Sadu, šestoro za decu koja pohađaju SOŠ „Anton Skala“ u Staroj Pazovi, od kojih četvoro idu organizovanim prevozom kombijem a dvoje u odeljenje u OŠ „Dušan Jerković“. Petoro je angažovano za decu koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji opštine Inđija po individualno prilagođenom obrazovnom programu.

Lični pratilac mora imati završenu obuku po akreditovanom programu za pružanje usluge ličnog pratioca. Obuka je realizovana tokom novembra, a projektom su obezbeđena sredstva do kraja januara 2019. godine.

Pravo na uslugu ostvaruje dete sa invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja i komunikacije sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja uključujući završetak srednje škole.

Prema rečima direktorke Centra za socijalni rad, Željke Godić Avramović, u narednom periodu se planiraju dodatna poboljšanja usluga Centra za socijalno ugrožene kategorije. „Planirana je i kupovina kombija čija je javna nabavka u toku a koji će služiti za prevoz dece od Inđije do Stare Pazove. S obzirom na to da je počelo drugo polugodište za prevoz dece do Stare Pazove koristi se kombi Centra za socijalni rad, a kombi Opštine Inđija za prevoz do Novog Sada“, izjavila je Godić Avramović.

 

Izvor: indjija.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*