„Винско сокаче“ у Руми одржано по први пут

Манифестацијом под називом „Винско сокаче“ Рума се уписала на мапу винских манифестација. Била је то прилика да се окупе винари пре свега из Срема, али и бројни винољупци, који су уживали у дегустаицији најразличитијих вина.

„Овде смо по први пут јер је манифестација организована по први пут. Донели смо неку базичну линију вина, али и нека премијум вина са двадесеттрокаратним златом те ће грађани Руме моћи да пробају од белих неких свежих вина, полусувих и розеа, барик црвених вина и наравно вино са златом тако да ће Румљани моћи да пробају, наравно ту су и друге винарије и да видимо какви ће утисци бити за први пут“, рекао јеБојан Брестовачки, власник Винарије „Брестовачки“ из Ердевика.

Винско сокаче је манифестација које посвећена грожђу, али и дугој традицији винарства која постоји на простру Срема, још од старих Римљана.

 

„Заиста ми смо поднебље Срема, налазимо се у самом подножју Фрушке горе и на територији наше општине желимо да подржимо и подстакнемо рад виноградарства односно производњу вина. То је био један од главних разлога зашто смо се одлучили да организујемо ову манифестацију и да позовемо винарије из наше околине и али читавог региона“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума, која је обишла све штандове и поздравила све излагаче.  

У оквиру манифестације одржана је и Мала школа вина сомелијера Марије Бојовић. Осим винара, на манифестацији су учествовала и румска удружења жена, произвођачи меда, сира, ручно осликане стакларије. Такође, исказана је и жеља да ова манифестација постане традиционална.