Uspešno završeni Pudarski dani u Irigu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je otvorio na iriškom Ribarskom trgu, ovogodišnje – 27. po redu „Pudarske dane“.

Ova tradicionalna privredno – turistička manifestacija, koja se duže od četvrt veka održava u Irigu, posvećena je pudaru – čuvaru vinograda, vinu, grožđu i razvoju vinogradarstva.

Radojević je posebno pohvalio Društvo Irižana, kao i lokalnu samoupravu za organizaciju ove, po mnogo čemu jedinstvene manifestacije, i istakao da „Pudarski dani“ zaslužuju punu podršku, jer na najbolji način neguju vinsku tradiciju, kulturu i običaje Iriga i celog ovog kraja.

„Pokrajinski sekretarijat prepoznaje značaj ovakvih i sličnih manifestacija, i iz tog razloga i finansijski podržavamo organizaciju i ovogodišnjih „Pudarskih dana“. Irig sa oko 250 hektara vinograda u iriškom ataru, kao i sa iskorakom kada je u pitanju veliki trud u pogledu podizanja kvaliteta vina, potom dobijanja oznake geografskog porekla „Sremski rejon/Srem“ gde su uvrštene četiri vinarije iz Iriga sa 23 vina dostajanstveno i reprezentativno predstavlja ceo Srem“, istakao je večeras u Irigu dr Radojević i dodao da sve to doprinosi da proizvođači budu bolje prepoznati kako na domaćem, tako i međunarodnom tržištu.

Radojević je ukazao na činjenicu da je Pokrajinska vlada od 2017. godine po prvi put prepoznala potrebu subvencionisanja vinogradare i vinare kroz subvencije za podizanje novih zasada vinove loze. On je posebno naglasio da je zadovoljan što vinarije iz ovog kraja koriste te subvencije i uspešno ih realizuju.

„Za ovo kratko vreme uspeli smo da oko 170 miliona dinara investicija da realizujemo kada je u pitanju oprema za vinarije“, podsetio je resorni sekretar i poželeo Irižanima uspeh u daljoj organizaciji ove manifestacije koja okuplja zavidan broj izlagača i posetilaca iz okolnih regiona.

Sekretar Radojević izneo je da Irig ima još nečim da se pohvali, a reč je o Srednjoj stručnoj poljoprivrednoj školi gde se odvija dualno obrazovanje, koju je resorni sekretarijat takođe finansijski podržao putem subvencija za nabavku najnovije opreme.On je ukazao da je reč o stručnoj školi koja je primer kako se mladi kvalitetno mogu obrazovati, kako bi se najbolje bavili onim što je glavna karakteristika njihovog kraja- vinogradarastvom i proizvodnjom vina. On je istakao da će ova podrška biti nastavljena, jer je opredeljenje Pokrajinske vlade da ulaže i u kvalitetnu stručnu edukaciju.

Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović pozdravio je Irižane i ukazo na značajnu mogućnost da večeras vinari i vinogradari iznesu svoje proizvode i pokažu ih posetiocima širom regiona. Posebnu zahvalnost izrazio je na podršci Pokrajinskoj vladi i resornom sekretarijatu koju pružaju za razvoj voćarstva i vinogradarstva u ovoj sremskoj opštini.

Manifestaciju Pudarski dani i ove godine prati bogat kulturno –umetnički i zabavni program, te dešavanja kao što su:Fruškogorski sajam vina „Pudarev izbor i bogat dečiji program. U sklopu ovih pudarskih dana novinu u programu čini edukativni deo namenjen sadašnjim i budućim vinarima, koji je posvećen tome kako da se započne i unapredi postojeća vinska proizvodnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*