SNP: Nove predstave za 159. sezonu

U Srpskom narodnom pozorištu održana je konferencija za medije povodom otvaranja i najave 159. sezone. Na konferenciji su učestvovali upravnik Zoran Đerić, Milovan Filipović, direktor Drame, Aleksandar Stankov, direktor Opere i Toni Ranđelović, direktor Baleta.

Prema rečima direktora Drame Milovana Filipovića prva premijera u sezoni biće Smederevo 1941. prema tekstu i režiji Ane Đorđević. Premijera će biti 27. septembra, a okosnica drame je pogibija sedamnaestoro glumaca SNP-a u velikoj smederevskoj eksploziji 5. juna 1941.

Zatim, kako je najavio Aleksandar Stankov, direktor Opere, sledeća premijera koja nas očekuje u SNP-u je opera Faust Šarla Gunoa, koja će biti izvedena 2. novembra. Dirigent je Andrea Solinas, reditelj Aleksandar Nikolić, koreograf Aleksandar Ilić.
Opera planira i turneju Orkestra Opere u Kini gde će nastupiti u šest gradova. Potom, planira se i rad na operi Don Đovani u koprodukciji sa akademijom „Gipac“ iz Bostona.

U okviru međunarodnog projekta Cross Opera, koji je podržala Kreativna Evropa – potprogram Kultura, i koji se realizuje u saradnji sa Teatro Comunale „Luciano Pavarotti“ di Modena, Italija i Landesteater Linz, Austrija, premijera opere u Srpskom narodnom pozorištu, kao i u Modeni i Lincu, biće izvedena u maju 2020. godine. Pored pozorišne saradnje projekat je značajan jer predstavlja unapređenje kulturne saradnje gradova Modene, Linca i Novog Sada – gradova pobratima.

Kako je najavio direktor Baleta Toni Ranđelović Balet SNP-a ove godine obeležava 70 godina od osnivanja i tim povodom planirano je izvođenje baleta Ohridska legenda na muziku Stevana Hristića, krajem marta 2020.

U novembru očekujemo i gostovanje austrijske baletske kompanije EuropaBallet iz Sankt Poltena, sa predstavom Amadeus u koreografiji Renata Zanele. EuropaBallet je austrijska baletska kompanija sa izuzetno visokim umetničkim dometima i pedagoškom praksom na evropskom i svetskom nivou.

FOTO: Srđan Doroški

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*