У виноградима код Брестовачког у Ердевику све спремно за бербу

Сремски виноградари се припремају за бербу грожђа, која представља врхунац целогодишњег рада у винограду и тренутак када се види сво виноградарско знање и успех посебно у борби са временским приликама, а посебно ове године када је сунца било довољно, а кише веома мало. Сви су сложни у оцени да ће количински грожђа бити мање, али квалитет ће бити добар, што значи да ће и ове године сремачки винари произвести квалитетно вино.

Сремски виноградари се припремају за бербу грожђа. Прво ће почети берба белих сорти, докје за црвене потребно још времена да остваре своју зрелост, каже Бојан Брестовачки виноградар и винар из Ердевика.

Иначе треба подсетити да је веома важан одабир момента бербе грожђа, а искусни винари кажу да је он веома значајан скоро као и квалитет грожђа.

“Што се белих сорти вина тиче берба ће уследити за неколико дана. Ове године бербу радимо машински како би убрзали процес и надам се да ће све бити добро. Ове године било је доста сунца, али кише није тако да ће род свакако бити нешто мањи у односу на претходну годину, али важно је рећи да је грожђе у доброј кондицији и добром здравственом стању тако да ишчекујемо добру бербу, посебно црвених сорти код којих још није дошао прави моменат брања. Сачекаћемо да и то грожђи оствари своју зрелост и тек тада почети бербу”, каже Бојан Брестовачки винограрад и произвочач вина из Ердевика.

Породица Брестовачки из Ердевика има винограде на површини од 20 хектара. Узгајају интенационалне сорте попут Шардонеа, Совињон Блана, али имају и аутохтоне попут Тамјанике, Грашца. У плану за следећу годину је и подизање засада са још једном домаћом сортом а то је Прокупац, каже Бојан.

“Жеља нам је да направимо баланс изнедју интернационалних и домаћих сорти уз напомену да је иностарно тржиште више заинтересовано за локалне сорте, јер желе да пробају нешто ново, нешто другачије”, додаје Бојан.

Управо нешто другачије може да се пронађе у понуди квалитетних вина продице Брестовачки, а то је вино са златом. Идеја да се у вино додаје 23-каратно злато је била само за породичну употребу, али је врло брзо постало интересантно за винољупце. Вина породице Брестовачки, као и многа друга која долазе са падина Фрушке Горе могу се пробати на разним манифестацијама широм наше земље.

Последња у низу одржана је у Руми када је у оквиру Винског сокачета своја вино изложило 12 винарија из Војводине, Хрватске и Словеније, а посетиоци су могли да пробају и вина из жупског краја.