У суботу у Путинцима Михољски сусрети села

Манифестација „Михољски сусрети села“ по други пут ће се одржати у нашој општини, овог пута у суботу, 8.10.2022., на платоу испред Дома културе у Путинцима, са почетком у 12 часова. Програмом манифестације биће обухваћено свих 16 села румске општине.

Циљ манифестације је неговање традиције и обичаја руралних крајева општине Рума представљањем и излагањем рукотворина и предмета израђених старим занатима.

Такмичарски део програма обухватиће надметање у најукуснијој бундевари, најлепше украшеној погачи, радионица за децу обухвата такмичење за најлепше страшило од кукурузовине, такмичење у везу и најукусније слатко од дуња. Такође, биће надигравања, натпевавања, рецитовања, ликовних и литерарних радова на тему села.

Ова једнодневна манифестација треба да освежи сећање на живот у селу, који се никада није сводио на куповину намирница, већ је све било лична или породична мануфактура.

Друштвени живот, био је сконцентрисан око сеоског Дома културе, или цркве, где се и натпевавало, и казивало и продавало и оглашавало.

Покровитељ је Општинa Рума и Министарство за бригу о селу које је по конкурсу са 498.550 динара финансијски подржало ову манифестацију чије активности организује Туристичка организација Општине Рума.