U Rumi obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Sa Gradskog trga u Rumi još jednom je poslata snažna poruka podrške deci i njihovim roditeljima koji vode bitku sa jednom opakom bolešću kao što je karcinom.

Simbolično na 15. februar, Svetski dan dece obelele od raka, Opština Ruma u saradnji sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka (NURDOR) je i ove godine na Gradskom trgu organizovala promotivnu akciju koja ima za cilj podizanje svesti o problemu raka kod dece. Tradicionalno u 13 sati sa rumskog Gradskog trga, ali i još četrdesetak gradova uz Srbiji, pušteni su u vazduh baloni podrške svoj deci koje se bore sa rakom, ali i u znak sećanja na svu decu koja su tu bitku izgubila.

Iz NURDOR-a su poručili da im je cilj da se u Srbiji stvore uslovi za bolje lečenje dece, ali i veća vidljivost problema malignih oboljenja kod dece i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice za ovo pitanje. Kroz kampanje, poput ove, NURDOR podstiče kako pojedince, tako i kompanije na aktivno uzimanje učešća u projektima kojima zajednički olakšavamo hrabrim mališanima i njihovim roditeljima proces lečenja.

Predsednik SO Ruma Stevan Kovačević izrazio je zadovoljstvo što je Ruma još jednom važan oslonac NURDOR-u kampanji podizanja svesti o kanceru.

„Svi koji su na Gradskom trgu pokazali su veliku društveni odgovornost u vremenu kada je rak zaista pošast 21. veka. Kao i svakom velikom problemu moramo pristupiti odgovornom državnom strategijom. U toj strategiji ima mesta za sve nas, dakle, ne samo državne instutucije, nego i lokalne zajednice, udruženja i pojedince. To je borba iz koje niko nema pravo da odstupi i veoma mi je drago što je Ruma jedan od gradova koji ukazuje na tragičan problem karcinoma kod dece. Solidarnost je potrebna ne samo deci, nego i njihovim roditeljima i pohvalio bih humanu misiju NURDOR-a. Verujem da zajednički, ako svako da svoj mali doprinos, možemo postići mnogo“, rekao je Kovačević i pozvao građane da pošalju sms na broj 1150 i skromnim prilogom pomognu u borbi protiv raka.

 

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*