Obeležena krsna slava Opštine Irig i Srpske čitaonice (VIDEO)

Sveti Trifun je krsna slava slava Opštine Irig i Srpske čitaonice u tom mestu. Povodom slave, Srpska čitaonica u Irigu ovogodišnju nagradu Luča dodelila je Pokrajinskoj vladi i njenom predsedniku Igoru Miroviću.

Obeležavanje slave počelo je prijemom u Opštini Irig gde je domaćin, predsednik Opštine Stevan Kazimirović, ugostio brojne zvanice, među kojima je i episkop sremski gospodin Vasilije sa sveštenstvom.

Opština Irig nastavlja putem razvoja, rekao je između ostalog predsednik Kazimirović, izražavajući zadovoljstvo što su na obeležavanju slave bili predstavnici Pokrajinske vlade, koju je predvodio predsednik Igor Mirović.

„Sveti Trifun je krsna slava Opštine Irig, kao i Srpske čitaonice. Ovog sveca proslavljaju svi naši vinari i vinarije, jer je jedan od bitnih segmenata naše opštine razvoj vinogradarstva. Naša opština jeste mala, ali je privukla pažnju da je značajni ljudi posete i uveličaju našu proslavu“, rekao je Kazimirović.

U svečarskom duhu bila je i Srpska čitaonici u Irigu, koja je juče takođe obeležila svoju krsnu slavu. Najstarije čitalište u Srba, kako je zovu, postoji još od 1842. godine. Kroz istorijat goste je vodila direktorica Čitaonice Vera Novković, a već po tradiciji dodeljena je nagrada „Luča“. Ove godine za doprinos u razvoju kulture, nagradu je dobila Pokrajinska vlada i predsednik Igor Mirović.

„Još ima dosta posla u Irigu, ja sam u govoru pred članovima Srpske čitaonice i pred rukovodstvom Opštine Irig, rekao da je Irig decenijama bio na marginama ekonomskog i društvenog života u odnosu na druge sremske opštine. Za sad smo obnovili neka kulturna zdanja, ali planiramo ulaganja na svim drugim poljima, pre svega mislim na obnovu infrastrukture, jer ćemo ove godine rekonstruisati put Vrdnik-Jazak i izgradićemo gasovod. Nadam se da će u skorijoj budućnosti kruna našeg posla biti izmeštanje teretnog saobraćaja kroz Irig, odnosno izgradnja Fruškogorskog koridora“, istakao je Mirović.

On je takođe je ovom prilikom izjavio da dodeljeno priznanje Pokrajinskoj vladi predstavlja obavezu da nastavi sa podrškom razvoju kulture, ne samo u Irigu, nego u celoj AP Vojvodini.

„Izuzetan je osećaj primati visoko priznanje na mestu kakvo je iriška Srpska čitaonica. Ne samo zato što su je tadašnji građani Iriga na inicijativu krušedoslkog arhimandirita Dimitrija Krestića osnovali davne 1842. godine, pre nego što su osnovani i Beogradsko čitalište i Bibliteka Matice srpske. Ili zato što je, u trenutku osnivanja, ta čitaonica imala za to vreme impresivnih 600 knjiga samo na srpskom jeziku“, rekao je predsednik Mirović. On je istakao da lepota tog osećaja proizilazi pre svega iz svesti o trajanju našeg naroda i svesti o nesvakidašnjoj snazi da – i u burnim menama iskušenjima istorije – u njemu pretraje ono što je najvrednije i što nas sve zajedno, čini onim i danas što jesmo.“

Poseta Irigu bila je prilika da Mirović  zajedno sa domaćinima i episkopom sremskim obiđe rekonstruisanu Mihizovu kuću u Irigu. Radove na adaptaciji i rekonstrukciji omogićila je Pokrajinska vlada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*