У Новом Саду откривена скулптура инспирисано хртковачким „Близанцима“ са Гомолаве

Покрајински сeкретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је  на углу улица Дунавске и Жарка Васиљевића у Новом Саду свечано открила скулптуру „Двоглави идол”, која је дело новосадског вајара Александра Бунчића, а инспирисана је неолитском двоглавом фигурином, старом преко шест хиљада година, која се чува у Музеју Војводине.

Уочи свечаног откривања, секретар Драгана Милошевић поздравила је присутне у име Покрајинске владе, као оснивача Музеја Војводине, посебно се захваљујући вајару Александру Бунчићу на изради импозантног и јединственог дела, које је нашу државу представљало и на Светској изложби 2021/2022. године у Дубаију.

„Сви смо поносни на дела наших уметника и то само показује прави смер у коме се крећемо, јер Национална платформа ′Србија ствара′ јесте културна политика свих нас заједно“, рекла је Милошевићева и додала да је и ова скулптура прича о трајању од неолита до 21. века и да је она порука не само данашњег свечаног чина, већ и читаве државе – да инспирисани прошлошћу стварамо будућност.

Према њеним речима, вечерас се широј јавности приказује на један монументалан начин оно што Србија, па самим тим и Војводина, поседује – сјајно и богато културно наслеђе, и сама чињеница да је аутору фигурина стара више од шест хиљада година била инспирација јесте привилегија тог наслеђа, а оно досеже до неолита и винчанске културе.

„Уједно смо сви заједно поносни носиоци титуле Европске престонице културе и сви ми чинимо изузетан тим са великим уметницима и ствараоцима у култури“, истакла је Драгана Милошевић и додала да томе у прилог иде и чињеница да је и изложба „Сан неолитске ноћи“, реализована уз подршку Европске престонице културе, односно Фондације „2022“, и Народног музеја Србије, Музеја Војводине и Покрајинске владе, као оснивача.

Директорка Музеја Војводине Тијана Станковић Пештерац подсетила је на то да је скулптура  била изложена на Павиљону Републике Србије на изложби „Експо Дубаи 2020“, а тренутно се налази на репрезентативној изложби „Сан неолитске ноћи“.

Она је прецизирала да је овај аутентични музејски предмет, пронађен на локалитету Гомолава у Хртковцима приликом систематско-заштитног ископавања 1965. године, израђен од керамике, са две главе, једним трупом и две руке на боковима и да је јединствен по свом изгледу.

Како Станковић Пештерац каже, ово уметничко дело представља савремену интерпретацију неолитске уметности и омогућава да на иновативан начин промовишемо значајно праисторијско културно наслеђе наше земље.