U Bijeljini predstavljeni poljoprivredni potencijali Vojvodine

Na štandu Privredne komore Vojvodine (PKV), u okviru 17. Međunarodnog poljoprivrednog sajma „Interagro 2018“ u Bijeljini predstavlja se 16 privrednih subjekata iz Vojvodine. Na jučerašnjem svečanom otvaranju, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da učešće na ovakvim sajamskim manifestacijama ima za cilj da doprinese jačanju privredne saradnje i to, kako kaže, kroz umrežavanje privrednika.

– Na taj način, zajedno stvaramo ambijent u kojem privrednici izlagači, kao i posetioci sajma, mogu brže uspostaviti kontakte sa potencijalnim partnerima iz zemlje i regiona. Nastup PKV na sajmu „Interagro 2018“ jedna je od zajedničkih aktivnosti predviđenih Sporazumom o saradnji koji smo potpisan sa Privrednom komorom Republike Srpske – rekao je Vučurević.

Dodao je da je siguran da će ovaj sajam biti uspešan i da će, u narednom periodu, PKV i PK Republike Srpske još više unaprediti i intenzivirati regionalne i međukomorske odnose.

PKV koja je i partner ovogodišnjeg sajma u Bijeljini, tokom prvog dana sajma, u četvrtak 20. septembra, ugostila je veliki broj privrednika i visokih zvanica, među kojima su bili i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Mirović je naglasio da je cilj Pokrajinske vlade da se održe i unaprede kontakti između privrednika, kao i da Pokrajinska vlada i Vlada Republike Srpske moraju intenzivnije da rade na infrastrukturnom povezivanju. Kao jedan od prioriteta, napomenuo je izgradnju auto-puta od Novog Sada preko Rume do Bijeljine.

– Zbog zajedničke budućnosti na ovom značajnom projektu moramo da radimo zajedno, jer će izgradnjom auto-puta biti mnogo više kompanija i privrednika iz Srbije u Semberiji – naveo je predsednik Mirović i dodao da su Pokrajinska vlada i Vlada Republike Srbije završile projektnu dokumentaciju za deonicu od Novog Sada do Šapca.

Zahvalivši se predsedniku Miroviću na podršci i organizatorima Sajma, predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je sajam u Bijeljini zaslužio da bude pomenut kao mesto dobre organizacije, jer je, kako kaže, Bijeljinu postavio na mapu sajamskih manifestacija. Dodala je da veruje da će ovaj Sajam biti podsticajni momenat za uspostavljanje komunikacije, saradnje, traženje novih tržišta, uspostavljanje poslovnih kontakata.

– Vlada Republike Srpske, Pokrajinska vlada i Vlada Srbije dobro sarađuju i prisustvo predsednika Mirovića to potvrđuje. Zajedno radimo na svim poljima kako bi se privredno i infrastrukturno što bolje povezali – izjavila je Cvijanovićeva.

Jedna od izlagača na štandu PKV, jeste i „Vinarija Deurić“ iz Male Remete, koja nepunih godinu i po dana izvozi svoje vino u Republiku Srpsku, odnosno BiH.

– Mi koristimo svaku ovakvu priliku, svaku manifestaciju koja okuplja najveće privrednike regiona, cele Republike Srpske, odnosno BiH, da prezentujemo svoju vinariju, svoj kvalitet vina. S obzirom na to da Bijeljina nije daleko od Fruške gore, tu smo i da prezentujemo vinski turizam koji je veoma razvijen – istakao je Zlatko Živanić, komercijalni direktor „Vinarije Deurić“.

Sajam traje do subote, 22. septembra, a zahvaljujući tradiciji dugoj šesnaest godina, „Interagro“ kao najveća i najznačajnija sajamska manifestacija ovog tipa na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, stekla je reputaciju mesta na kojem se okupljaju uspešne kompanije, institucije, udruženja i pojedinci iz oblasti agrobiznisa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*