Tri godine holističkog centra u Staroj Pazovi

Pre tri godine u okviru Osnovne i srednje škole „Anton Skala“ u Staroj Pazovi otvoren je holističko-rehabilitacioni centar „Oslonac“. Ova obrayovna ustanova brine o stotinu dece sa smetnjama u redovnoj nastavi, desetak korisnika dnevne nege i pruža podršku za još 88 učenika po osnovnim školama staropazovačke opštine.

U pitanju je zajednički projekat Opštine Stara Pazova i Delegacije EU u Srbiji. Holističko-rehabilitacioni centar otvoren je kako bi se decii mladima sa razvojnim poremećajima obezbedila zdravstvena, prihološka pomoć i fizioterapija pa su u tu svrhu, u novom objektu izgrađene i najsavremenije opremljene sobe za terapiju koja treba da angažuje i razvija sva čula kod dece i mladih: senzorna soba, bela soba i slana soba. U holističkom centru rade defektolozi, medicinsku pomoć  pruža pedijatar dr Ana Nikolić.

U izgradnju i opremanje je uloženo 232.812 evra, od kojih je 34.000 obezbedila Opština Stara Pazova, ostalo Delagecija EU. Kako su istakli nadležni, pomenuti centar doprinosi inkluziji najugroženijih socijalnih grupa, da je doprineo boljem upoznavanju sa potrebama tih osetljivih kategorija stanovništva i načinima da se uključe u zajednicu, kao i da će Opština nastaviti da finansira ovaj centar , pošto je to preduslov jednakih šansi za sve.

Pomenuti centar tri godine unazad pruža inovativne terapije, koje mogu poboljšati sposobnost mozga i stimulaciju čula dece i mladih sa smetnjama. Kapacitet je 30-oro dece i mladih sa različitim poteškoćama, poremećajima pažnje i senzornih oštećenja. Kombinacija ovih terapija omogućava prevazilaženje socioloških barijera i napredak, kako u obazovanju tako i u pogledu osnaživanja socijalne inkluzije.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*