Tradicionalna manifestacija „Gastro Srem“ obeležila vikend u opštini Stara Pazova

Poslednja dva dana septembra u Staroj Pazovi bila su u znaku druge po redu turističko-gastronomske manifestacije „Gastro Srem 2017. godine“. Pod sloganom „U Sremu se dobro jede, baš“ okupilo se preko 60 izlagača hrane, pića, proizvođača mesnih i mlečnih proizvoda, meda, vina i rakije. Organizovano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a manifestaciju je svečano otvorio predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.
Kako i red nalaže domaćin manifestacije, predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović otvorio je ovaj događaj na trgu Dr Zorana Đinđića rečima da će manifestacija postati tradicionalna jer se u Sremu uvek cenila dobra i ukusna hrana.
„Znamo da se u Sremu uvek dobro jelo, što se vidi na nekima od nas da je kuhinja bogata i obećavamo da će se ova manifestacija održavati tradicionalno svake godine“, izjavio je Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova
Ove godine na cetralnom gradskom trgu više od 60 izlagača, učesnika. Sve što možete zamisliti moglo se probati i kupiti. Od kolača, do mlečnih i mesnih proizvoda, vina , rakije, bombona. Učešće su uzela i mnogobrojna seoska udruženja žena, među kojima i Golubinačke golubice i jedno sa teritorije opštine Inđija, Vilin salaš iz Maradika.
„Kao i do sada trudimo se da budemo malo drugačiji, pa smo i ove godine bili tu da predstavimo jednu mini kuhinju iz našeg Srema, a specijalitet koji sada promovišemo je bundeva“, rekla nam je predsednica Udruženja žena „Golubinačke golubice“ Golubinci
Branka Lihvarček, predsednica Udruženja žena „Vilin salaš“ Maradik
Posetiocima su se predstavile u umetničke radionice, sekcije žena koje čuvaju recepte i rukotvorine predaka, čuvari starih zanata, rečju-kulturne i gastronomske tradicije ove opštine i Srema. Pored izložbenog dela, organizovano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe i mnoštvo degustacija sremskih specijaliteta. Na otvorenoj pozornici, tokom dva dana Festivala nastupili su folklorni ansambli iz Stare, Nove Pazove, Vojke, Novih Banovaca, tamburaši iz Golubinaca, gosti iz Rume i Beške a svečano je zatvorio koncert „Lexington benda“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*