Titel: Obeležen Dan opštine Titel

U okviru obeležavanja Dana opštine Titel, 8. novembra na svečanoj sednici dodeljene su i Novembarske nagrade, kompanijama i pojedincima za doprinos privrednom i kulturnom razvoju te opštine. Novembarska nagrada najviše je priznanje opštine Titel.

Dan opštine Titel slavi se od 2001. godine, i ustanovljen je u znak sećanja na 8. novembar 1918. godine, kada je Prva srpska armija oslobodila ovo područje i omogućila prisajedinjenje matici Srbiji. U sklopu obeležavanja Dana opštine dodeljenje su tradicionalne Novembarske nagrade, kao najviše priznanje u toj lokalnoj samoupravi. Predsednik Opštine mr Dragan Božić, ove godine, uručio je četiri Novembarske nagrade. Među nagrađenima je Društvo za zaštitu flore i faune Dunava i dunavskog priobalja Vojvodine „Forland“ iz Loka, za promovisanje i očuvanje životne sredine i negovanje tradicije seoske slave.

„Nagrada puno znači u moralnom smislu to nam je satisfakcija za sve urađeno do sada. Trebalo je  dosta truda i vremena za naše aktivnosti koje nije bilo lako sprovesti“, istakao je Đorđe Vidić iz društva za zaštitu flore i faune Dunava „Forland“ iz Loka.

Nagrade su uručene i Svetlani Savić iz Titela, za dugogodišnji rad u AKUD-u „Jovan Popović” i Milovanu Ždrnja dobrovoljnom davaocu, koji je krv dao 104 puta. Priznanje u vidu plakete dobio je „Amaks” Novi Sad – mlekara u Mošorinu, za doprinos razvoju privrede opštine Titel.

„Sigurno da mi je draga ova nagrada  jer je dobijena na predlog mesne zajednice Titel, jer sam učestvovala u organizaciji velikogospojinskih svečanosti kao i drugih manifestacija“,rekla je  Svetlana Savić iz AKUD „Jovan Popović” Titel.

Milovan Ždrnja, dobrovoljni davalac krvi, kaže da je prvi put dao krv pre nekih 40 godina kada je krv bila potrebna supruzi njegovog kolege. Milovanova krvna grupa tada je bila odgovarajuća i posle toga je nastavio da redovno daje krv sve do pre nekoliko godina.

Ova nagrada definitivno je podstrek za dalji rad ali i pokazatelj da je posao koji su uradili u prethodnih godinu i po dana imao uspeha,  potvrdio je Damir Mančić iz mlekare „Stado moje“ iz Mošorina.

Predsednik opštine Titel mr Dragan Božić govorio je o aktivnostima i rezultatima u prethodnom periodu, te o očekivanjima za naredni period, o naporima da se opština izvuče iz kruga nerazvijenih. Predsednik Božić je najavio da će se otvaranjem nekih proizvodnih pogona u značajnoj meri smanjiti nezaposlenost i povećati standard građana.

„Težimo da ostvarimo što više korisnih investicija i u prethodnom periodu smo realizovali projekte obnove  škole u Mošorinu u vrednosti od 8 miliona dinara, zatim obnove ambulante u Mošorinu u vrednosti od 11 miliona dinara i to su bili projekti ostvareni u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom ili Kancelarijom za obnovu i razvoj Vlade Republike Srbije. Sada očekujemo potpisivanje ugovora opet sa  Kancelarijom za obnovu i razvoj Vlade Republike Srbije jer je odobren projekat kompletne obnove osnovne škole u Titelu u vrednosti od 40 miliona dinara“, rekao je mr Božić.

Predsednik Božić istakao je da Titel računa da će postati lučko mesto, gde bi bila prilika za pretovar robe, а mnogo se polaže i na navodnjavanje Titelskog brega, pri čemu bi višestruko porasla proizvodnja žitarica i plantažni uzgoj voća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*