Tamo gde grožđe ranije sazreva: Uskoro manifestacija „Banštorski dani grožđa“

Tradicionalna manifestacija kojom Banoštorci već 21 godinu obeležavaju početak berbe, “Banoštorski dani grožđa”, ove godine će se održati od 01. do. 03. septembra.

Na severnim padinama Fruške Gore, grožđe sazreva ranije nego u drugim vinskim rejonima, prvenstveno zbog blizine Dunava i efekta refleksije sunčevih zraka na površinu reke. Zbog toga su Banoštorski dani grožđa prva manifestacija u Srbiji koja najavljuje početak berbe.

Banoštorske dane grožđa vredi posetiti, jer će se na jednom mestu predstaviti sve banoštorske vinarije i proizvođači vina i grožđa iz ovog regiona. Centralni deo je izložba vina, a posetioci će moći da uživaju i u prikazu tradicionalnog načina prerade grožđa, kako su nekada radili naši preci. Manifestaciju u 14.00 časova u subotu otvaraju predsednik privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, predsednik SO Beočin Mitar Milinković i MZ Banoštor Radivoj Rakić.

Prvi dan manifestacije, u petak,  veče će biti posvećeno Miki Antiću. U saradnji sa Udruženjem filmskih i TV radnika Vojvodine iz Novog Sada, Zavičajnog muzeja Čerević, Kulturnog centra Novog Sada i Kulturnog Centra Beočin planirana je  projekcija filma „Doručak sa đavolom“

Proslava posvećena grožđu, vinu i vinogradima nastavlja se takmičenjem u kuvanju pudarca, zabavnom programu i koncertima popupalrnih izvođača. U okviru pratećeg programa, biće organizovana izložba rukotvorina seoskih udruženja, a posetioci će moći da uživaju i u nastupima lokalnih kulturno-umetničkih društava koja neguju tradiciju pesme i igre.

Prvi put ove godine za Dane grožđa biće organizovan i mini privredni sajam, svega što je vezano za vinogradarstvo, od kalema pa do konačnog proizvoda.

 

Foto: RTV Vojvodina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*