(ВИДЕО) Свечано отворена Велика дворана са репарираним седиштима и подом

Свечаном академијом синоћ су у Културном центру Рума почели дани отварања Велике дворане у Руми, а поводом реновирања велике сале, односно репарације седишта и замене подова, која је урађена захваљујући средствима Општине, али и Министарства културе кроз програм „Градови у фокусу“.

“Након 37 година одлучили смо да обновимо све установе културе укључујући домове културе по селима, а први на ред је, захваљујући средствима са стране, дошао наш КЦ. Самостално смо издвојили средства за обнову Дома војске у којем је сада библиотека, а КЦ је обновљен захвљујући 7 милиона динара од Министарства културе и ми смо додали још три милиона како би имали адекватан простор за рад. Ова установа 37 година ради пуним капацитетом и чини културну физиономију нашег града, окупља све културне садржаје од професионалних до аматерских, која негује дух и тардицију нашег града и наша је дужност да улажемо у ову установу и обнављамо је и она служи на част и понос свих нас њених корисника“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Велика дворана Културног центра „Брана Црнчевић“ Рума једна је од највећих у земљи са 700 места, а годишње кроз њу прође између 50.000 и 60.000 посетилаца.

„Предстоји нам једна узбудљива културна јесен и зима, потрудили смо се за то и надам се да је ова свечана академија била најбољи тест за чувену акустику наше сале и у бившој Југославији ова сала је била поизната по томе. Упоређивали су је са Лисинским, Коларцем, а у Војводини кажу да и нема за поређење да је највећа акустика баш у овој нашој великој дворани и то ми је драго. Програм је био и управо онакав какав треба да буде  за ову дворану, то су кудови, ГТО „Бранко Радичевић“, Српско певачко друштво, то су људи који су потекли из овог града и који годинама управо у овој сали наступају и вежбају и мени је част и задовољство да су управо они дали печат вечерашњој академији и са њима настављамо сарадњу као и до сада“, навела је Катарина Филиповић, директор Културног центра “Брана Црнчевић” Рума.

Међутим, према најавама ту није крај улагањима у овај објекат, који је подсетимо изгађен средствима од самодоприноса грађана Руме и свечано је отворен на дан општине , 27. октобра  1985. године.

“Најављујем и даља улагања у наш КЦ поред ових досадашњих – кречења, замене лед панела, рампе за инвалидна лица, настављамо и наредне године да улажемо и то у договору са директорком којој захваљујемо на изванредној организацији ове прве фестивалске вечери. Уложижемо у ротациону бину, електрику, све оно што је неопходно како би наш КЦ био на врхунцу свог рада и да задовољи потребе свих театарских кућа од позоришних до балетских представа”, рекла је председница. 

У  програму свечаног отварања су учествовали Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“  и хор Српског певачког друштва у Руми, као и солиста на хармоници Вељко Љуштина и вокална солисткиња Агота Виткаи Кучера.