(ВИДЕО) Рума идуће године добија Комуналну милицију. Која ће бити њена овлаштења?

Рума би од наредне године требало да добије Комуналу милицију, одлучило је данас Општинско веће у Руми.

Комунална милиција ће према најавама председнице Општине Рума бити продужена рука комуналне инспекције.

„Циљ оснивања Комуналне милиције јесте да повећамо ефикасност рада Комуналне иснпекције, све оно где они стају ту ће Комунлна милиција настављати, а то је поштовање јавног реда и безбедности, то се односи на графите, паркирање, лепљење рекламних материјала, на јавне површине у смислу да немамо више нападе на дечије паркиће као што смо имали случај са Паркићем бродићем, и осталим парковима, али и споменицима и скулптурним делима“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Како је прецизирано комунална милиција имаће могућност упозорења, усменог наређења, провере идентитета, довођења, заустављања и прегледа лица, предмета и возила, привременог одузимања предмета, аудио и видео снимања, употреба средстава принуде попут физичке снаге, везивања, распшивача и службене палице.

„Она ће бити доступна свим грађанима и радиће буквално 24 сата дневно, радиће у три смене, у ноћним сатима ће патролирати и имати увид стање на јавним површинама у смислу јавног реда“, појаснила је председница.

Како је прецизирано Одељење комуналне милиције бројаће десет људи заједно са начелником милиције.

Одлука о Комуналној милицији предвиђа и казнене одредбе за правна лица, а коначну одлуку о увођењу Комуналне милиције донеће одборници Скупштине Општине Рума на некој од наредих седница.