SUSRET PRIVREDNIKA VOJVODINE I SRPSKE

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastali su se u Novom Sadu, gde su na susretu privrednika AP Vojvodine i Srpske, razgovarali o poboljšanju sveukupnih odnosa s akcentom na privrednu saradnju. Na sastanku u Privrednoj komori Vojvodine, razgovarano je mogućim koracima koji će doprineti ukidanju administrativnih barijera u cilju intenzivnije saradnje naših privrednika.

Milićević i Višković su ocenili da su dosadašnji kontakti i saradnja zvaničnika Srbije, AP Vojvodine i Srpske, kao i naših privrednika, dali konkretne pomake u saradnji.

Milićević je ovom prilikom istakao da su odnosi Srbije i Srpske izuzetno dobri, te da je jedan od najviših prioriteta Srbije saradnja sa Srpskom, kao i pomoć njenom ekonomskom razvoju.

„Pokrajinska vlada je apsolutno na tom fonu Republike Srbije, i pridružila se u pomoći Srpskoj u različitim oblastima, od obrazovanja do zdravstva i kulture“, naglasio je Milićević i dodao da se neće stati sa daljim jačanjem sveukupnih odnosa sa Srpskom, o čemu govori i aktivna realizacija sporazuma o zajedničkim nastupima privrednika iz Vojvodine i Srpske na sajamskim manifestacijama.

Višković je izrazio zahvalnost Srpske prema Srbiji, koja, kako je naveo, pomaže nesebično. On je dodao da u Srpskoj, u gotovom svim opštinama, postoji bar jedan projekt koji Srbija finansira.

„Zajednički cilj vlada Srbije, Srpske i AP Vojvodine jeste da Srpska ekonomski jača, a ne da njeni građani, tragajući za boljim životom napuštaju Srpsku“, kazao je Višković.

U razgovoru je još istaknuto da je Vlada Srpske napravila spisak od 12 privrednih subjekata iz sfere poljoprivrede i prehrambene industrije koji imaju probleme u funkcionisanju, kako bi pronašli potencijalne investitore iz Vojvodine i time unapredili njihovu proizvodnju i doprineli razvoju privrednog ambijenta u Srpskoj.

Višković je dodao da je Vlada Srpske 1. jula donela zakon o podsticajima koji se delom odnosi na ulaganja iz Srbije, odnosno da privredni subjekti koji žele da investiraju u Srpsku imaju benefite kao strani ulagači koji svoje poslovanje razvijaju u Srbiji.

Naredni susreti privrednika iz Vojvodine i Srpske biće od 13. do 15 septembra u Trebinju na „Danima Vojvodine“, kao i na poljoprivrednom sajmu u Bijeljini gde je svoj nastup najavio značajan broj privrednika iz naše pokrajine.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionali razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, predstavnici privrednih komora i privrednici iz AP Vojvodine i Republike Srpske, kao i predstvanici sajamskih i turističkih organizacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*