DANI SRPSKE U SRBIJI

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, obraćajući se na novosadskom Trgu slobode uoči koncerta „U zagrljaju zavičaja“ u okviru već tradicionalnih „Dana Srpske u Srbiji“, poručio je da i ova radosna manifestacija, kao i okupljanja na obeležavanju najtužnijih događaja iz naše novije istorije – potvrđuju neraskidivo duhovno i nacionalno jedinstvo.

„Jer, i kada sticajem istorijskih okolnosti živimo u različitim državama, baštinimo iste korene i vrednosti. I kao ljudi i kao narod ne možemo ni da postojimo ni da trajemo, ako naše jedinstvo ne čuvamo. I zato se podrška Pokrajinske vlade Republici Srpskoj i zavičajnim udruženjima koja okupljaju ljude iz prekodrinskih krajeva odnosi na sve oblasti, od privrede, preko zdravstva, do kulture i informisanja“, izjavio je Milićević.

Milićević je naglasio da će podrška ubuduće biti sve veća.

„Ne zato što neko od nas to traži, već zato što nam tako nalažu naša osećanja i srca. I zato što je Srbija, a time i Vojvodina, sve jača i stabilnija i može sve više da pomaže svom narodu, ma gde on živeo“, naglasio je Milićević.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srpska ima značajne benefite od manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, jer je to prilika, kako je rekao, da se afirmišu njeni privredni potencijali, kao i kulturni identitet.

„Ovo je izuzetno značajan događaj za Republiku Srpsku. Pokazujemo čitavom svetu da nemamo šta da krijemo, da imamo legalne i transparentne, na zakonu zasnovane odnose, na sporazumu Srbije i Srpske o specijalnim paralelnim vezama“, naglasio je Višković i dodao da se nada da će ove manifestacije postati tradicija koju će negovati i buduća pokolenja.

Večerašnji koncert na Trgu slobode u Novom Sadu organizovali su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima APV, uz podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada.

Nastupili su KUD “Sonja Marinković“ iz Novog Sada, KUD “Veselin Masleša“ iz Banjaluke, ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“ iz Gračanice i etno grupa “Iva“.

Učesnike i goste koncerta pozdravili su i direktor Fonda za pružanje pomoći izbegli, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine Duško Ćutilo i član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu Dalibor Rožić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*