Суша утицала на квалитет и квантитет приноса

Ово је веома тешка пољопривредна година, сложни су пољопривредни произвођачи и стручњаци. У појединим деловима Срема ове године пало је око 200 литара кише по квадратном метру у односу на вишегодишњи просек, што ће узроковати значајно смањење приноса соје, кукуруза и сунцокрета. Због прераног сазревања у недостатку влаге ових дана се очекује жетва сунцокрета и соје, као и раних хибрида кукуруза.

 

Неуобичајена слика кукурза, соје и сунцокрета долази са сремских поља. Недостатак падавина ће ову годину сврстати у ред веома тешких пољопривредних година која подсећа, кажу пољопривредни стручњаци на 2000. и 2012. годину када је суша такође узела свој данак приносу соје, сунцокрета и кукуруза.

Овако лош биланс падавина какав је ове године најбоље ће поднети сунцокрет који је најотпорнији на овакве временске услове,

Због овквих временских прилика жетва ће ове године почети раније. Већ за неколико дана почиње жетва сунцокрета, али и соје, а бербу ће почети и они паори који имају засејане кране хибриде кукуруза, уз констатацију да ће приноси бити значајно мањи у односу на вишегодишњи просек.