Сремска Митровица престоница фолклора

18. међународни фестивал фолклора „Срем Фолк Фест 2022@. Свечано је отворен у Сремској Митровици. Житни трг био је мали да прими многобројне посетиоце, који су дошли да уживају у традиционалним играма фолклорних ансамбала. На овогодишњем Фестивалу наступиће више од 700 извођача, представљених у 20 фолклорних састава из осам земаља света. 

Прве фестивалске вечери наступили су фолклорни ансамбли из Мексика, Бугарске, Румуније, КУД „Свети Сава” из Зворника, као и и домаћин – ФА „Бранко Радичевић” из Сремске Митровице.

Организатор Међународног фестивала фолклора „Срем Фолк Фест” је Центар за културу „Сирмиумарт”, под покровитељством Града Сремска Митровица и Туристичке организације. Ове године одржава се под слоганом “Поново заједно”.

Интернационални фестивал фолклора „Срем Фолк Фест” један је од најзначајнијих фолклорних фестивала у Србији. Његов циљ је очување традиције и културе, као и поштовање различитости.

Фестивал траје до недеље, 14. августа. Концерти почињу у 20:30, а претходи им дефиле свих учесника главним градским улицама. Специјални овогодишњи гост Фестивала је Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац” из Грачанице, који ће наступити друге вечери.

Срем фолк фест” се од 2015. године одржава под покровитељством ЦИОФФ-а, Међународне федерације фолклорних фестивала која делује у 110 земаља света и обухвата око 390 фестивала.