(ВИДЕО) Сточарима у АП Војводини скоро 100 милиона динара за опремање фарми

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић уручио је данас сточарима из АП Војводине уговоре о додели укупно 98,2 милиона динара бесповратних средстaва за опремање фарми широм Покрајине.

Уговоре су добила 104  корисника, која ће за одобрене инвестиције уложити нешто више од 70 милиона динара сопственог новца.

„За опремање сточарских фарми ове године смо имали буџет од 110 милиона динара, знатно више него претходне године, када смо на располагању имали 90 милиона динара“, казао је Божић и додао да су за подстицаје аплицирала 123 корисника, да су одобрене 104 валидне пријаве носилаца пољопривредних газдинстава, а да 19 није испунило прописане услове.

Божић је нагласио да ће ресорни секретаријат и наредне године наставити са овом подршком пољопривредним газдинствима у АП Војводини.

„Ово је само један од видова подршке унапређењу рада пољопривредних газдинстава, пре свега оних којима је сточарство основна делатност“, навео је Божић и додао да ће сточарство у Покрајини имати подршку и кроз друге конкурсне линије, те позвао пољопривреднике да аплицирају за подстицаје тог секретаријата.

На овогодишњем конкурсу газдинства су добила бесповратна средства за суфинансирење опремања фарми – говедарских, свињарских, овчарских, козарских и живинарских, затим за набавку опреме за мужу, за хлађење и складиштење млека, за изђубравање, те за припрему, руковање и дистрибуцију концентроване и кабасте сточне хране на газдинству.

Један од корисника подстицаја је Давид Мужлаи из Бачког Градишта, који има фарму са преко две стотине крава и бави се производњом млека. Мужлаи је добио новац за куповину тифона за наводњавање. Он је казао да је за производњу млека у екстра класи пре свега потребна добра и кабаста храна, те да је због тога ова инвестиција важна за његово газдинство. Он је истакао да редовно користи подстицаје које Покрајина даје пољопривредницима, те да је та подршка значајна за унапређење рада и  производње.

Драгана Кијачки из Крушедол Села у општина Ириг добила је средства за набавку транспортера хране за свиње. Како је истакла, њена породица се бави узгојем свиња и говеда, и редовно прати конкурсе и аплицира за средства из Покрајине, која су увек добродошла за унапређење њиховог газдинства.

 

 

Извор/ Фото/ Покрајинска влада