Stipendije najboljim studentima

Tradicionalno, 14. godinu za redom, Sremska Mitrovica stipendira svoje najbolje studente. To je odluka kojom lokalna samouprava želi da pokaže da vodi brigu o mladima, posebno onima koji svojim znanjem, radom i zalaganjem zaslužuju da i Grad na neki način stane iza njih.

Sremska Mitrovica je najboljim studentima obezbedila stipendije iz budžeta u visini od 11.000 dinara mesečno. Stipendije su dodelili redovnim studentima koji studiraju na teret Republike Srbije na fakultetima čiji je osnivač Republika Srbija i sa prosečnom ocenom 9,50. Na svečanoj dodeli stipendija prisutne je pozdravio Tomislav Janković predsednik Skupštine Grada i čestitao svim dobitnicima.

Ugovore o stipendiranju, na svečanosti u Gradskoj kući, danas su studentima uručili zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović i načelnik za obrazovanje, kulturu i sport Ilija Nedić. Načelnik Nedić čestitao je svim dobitnicima i tom prilikom rekao: „Kao i prethodnih godina i ove godine Gradska uprava za obrazovanje kulturu i sport dodeljuje studentske stipendije najboljim studentima sa teritorija Grada Sremska Mitrovica, 66 studenata ukupno, sa prosekom 9,50 minimaln. Preko toga, moram da naglasim da imamo sedmoro studenata sa 10,00 prosekom. Ovom prilikom čestitam svim dobitnicima studentskih stipendija koja iznosi 110.000 dinara, deli se u 10 jednakih mesečnih rata, u mesečnom iznosu od 11.000 dinara. U nadi da će taj novac pravilno upotrebiti u svoje školovanje ja im želim uspešan dalji nastavak školovanja.”

Mitrovica je zaista bogat grad, bogat što ima ovako dobre studente, što ima njihovo znanje, čulo se na svečanoj dodeli.

Tijana Vujić student na Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu rekla je posle dodele: „Smer sam diplomirani biolog, prosek mi je 10 i kada upišemo nešto što volimo, onda ništa nije teško. Naravno da stipendija znači, pomoći će u daljem školovanju i finansijski ali je i postrek da nastavim ovako i dalje. Sada sam druga godina i dobijala sam stipendiju i srednjoj školi.”

Ivana Bugadžija, druga godina Pravnog fakulteta u Novom Sadu kaže: „Ovo mi je prvi put da dobijam stipendiju. Prosek mi je 9,56 i velika mi je pomoć, meni i mojim roditeljima, kao i drugim mladim ljudima koji je dobijaju, jer mogu da pokrijem dobar deo troškova, tako da mi je veliko rastrećenje kućnog budžeta. Potrebno je dosta odricanja ali ako iza svega stoji dobra organizacija i trud, ništa nije teško.”

Tamara Vetmić, student Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i takođe stipendista Grada Sremska Mitrovica izjavila je: „Velika mi je čast i zadovoljstvo što već nekoliko godina zaredom primam opštinsku stipendiju i zaista smatram da je podstrek i motivacija za studente da uče još bolje i nastave u istom maniru. Olakšica je mojim roditeljima, finansijski svakako ali najčešće na svoja neka zadovoljstva.”

Odlukom Gradskog veća povećani su kriterijumi u odnosu na prethodne dve godine sa ciljem da se stipendiraju zaista najbolji studenti. Nagrađeni će primati stipendije tokom školske godine.

Svečanosti su pored predstavnika Grada, prisustvovali studenti i njihovi roditelji. Broj stipendiranih studenata iz godine u godinu sve veći.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*