OBRAZOVANJE ZA 21. VEK: Pedagoški asistent- novi prosvetni profil u Srbiji OBRAZOVANJE ZA 21. VEK: Pedagoški asistent- novi prosvetni profil u Srbiji
Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u školama je uveden je novi prosvetno-pedagoški profil radnika. Reč je o pedagoškom asistentu. . Pedagoški asistent... OBRAZOVANJE ZA 21. VEK: Pedagoški asistent- novi prosvetni profil u Srbiji

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u školama je uveden je novi prosvetno-pedagoški profil radnika. Reč je o pedagoškom asistentu. .

Pedagoški asistent je član školskog osoblja koji prolazi kroz posebnu obuku kako bi sarađivao sa nastavnim kadrom, roditeljima i pre svega decom iz marginalizovanih grupa. Njegov zadatak je da pomogne deci da savladaju teškoće sa kojima se suočavaju tokom školovanja i da im pruži podršku u učenju i redovnim dolascima na nastavu.
Pedagoški asistent učestvuje u realizaciji nastave koju kreira i u okviru odeljenja sprovodi učitelj ili predmetni nastavnik. Asistent pritom pomaže nastavniku u realizaciji nastavnih aktivnosti, sprovodeći zadatke po nalogu nastavnika za određenu grupu učenika ili jednog učenika, za koje je identifikovana potreba za individualizovanim pristupom u savladavanju nastavnog gradiva. Tokom cele godine asistenti učestvuju na sastancima Školskog inkluzivnog tima, Tima za zaštitu dece od nasilja u školama i drugim školskim timovima. 

Pedagoškog asistenta na teritoriji grada Sremska Mitrovica ima samo osnovna škola u Laćarku i to od januara 2019.godine. Osnovna škola “Triva Vitasović Lebarnik” je prepoznala značaj i ulogu pedagoškog asistetnta, te se uključila u projekte i programe kako bi se poboljšali uslovi njegovog rada. Iz škole navode da su svedoci dobrih rezultata kada je u pitanju rad sa decom i njihov redovniji dolazak:

“Kroz projekat “Znjanje se širi, a neznanje sprečava”, realizovali smo Sajam nauke, koji će postati tradicija u našoj školi. Putem projekta “I ja imam pravo na zdravlje” roditeljima i deci predstavićemo važnost higijene i zdrasvtvene zaštite.

Sve projekte smo realizovali u saradnji sa pedagoškim asistentom i Centrom za ekonomsko unapređenje Roma. Opremili smo učionicu pedagoškog asistenta, podelili školski pribor učenicima i organizovali Sajam nauke”, navode iz škole u Laćarku.

Pedagoški asistent svakodnevno sarađuje i sa porodicom dece kojima je potrebna dodatna pomoć i to u smislu pružanja informacija koje olakšavaju školovanje i podizanja svesti roditelja o značaju obrazovanja.

Bitno je napomenuti i to da je Srbija prva zemlja u regionu u kojoj su pedagoški asistenti postali deo obrazovnog sistema i koji se finansiraju iz republičkog budžeta.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar