OBRAZOVANJE ZA 21. VEK: Pedagoški asistent- novi prosvetni profil u Srbiji

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u školama je uveden je novi prosvetno-pedagoški profil radnika. Reč je o pedagoškom asistentu. .

Pedagoški asistent je član školskog osoblja koji prolazi kroz posebnu obuku kako bi sarađivao sa nastavnim kadrom, roditeljima i pre svega decom iz marginalizovanih grupa. Njegov zadatak je da pomogne deci da savladaju teškoće sa kojima se suočavaju tokom školovanja i da im pruži podršku u učenju i redovnim dolascima na nastavu.
Pedagoški asistent učestvuje u realizaciji nastave koju kreira i u okviru odeljenja sprovodi učitelj ili predmetni nastavnik. Asistent pritom pomaže nastavniku u realizaciji nastavnih aktivnosti, sprovodeći zadatke po nalogu nastavnika za određenu grupu učenika ili jednog učenika, za koje je identifikovana potreba za individualizovanim pristupom u savladavanju nastavnog gradiva. Tokom cele godine asistenti učestvuju na sastancima Školskog inkluzivnog tima, Tima za zaštitu dece od nasilja u školama i drugim školskim timovima. 

Pedagoškog asistenta na teritoriji grada Sremska Mitrovica ima samo osnovna škola u Laćarku i to od januara 2019.godine. Osnovna škola „Triva Vitasović Lebarnik“ je prepoznala značaj i ulogu pedagoškog asistetnta, te se uključila u projekte i programe kako bi se poboljšali uslovi njegovog rada. Iz škole navode da su svedoci dobrih rezultata kada je u pitanju rad sa decom i njihov redovniji dolazak:

„Kroz projekat „Znjanje se širi, a neznanje sprečava“, realizovali smo Sajam nauke, koji će postati tradicija u našoj školi. Putem projekta „I ja imam pravo na zdravlje“ roditeljima i deci predstavićemo važnost higijene i zdrasvtvene zaštite.

Sve projekte smo realizovali u saradnji sa pedagoškim asistentom i Centrom za ekonomsko unapređenje Roma. Opremili smo učionicu pedagoškog asistenta, podelili školski pribor učenicima i organizovali Sajam nauke“, navode iz škole u Laćarku.

Pedagoški asistent svakodnevno sarađuje i sa porodicom dece kojima je potrebna dodatna pomoć i to u smislu pružanja informacija koje olakšavaju školovanje i podizanja svesti roditelja o značaju obrazovanja.

Bitno je napomenuti i to da je Srbija prva zemlja u regionu u kojoj su pedagoški asistenti postali deo obrazovnog sistema i koji se finansiraju iz republičkog budžeta.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*