Stari Slankamen: Održani dani Milutina Milankovića

Nepravedno zapostavljen u našem školskom sistemu decenijama unazad, svetski priznat naučnik Milutin Milanković konačno je dobio manifestaciju edukativnog karaktera koja doprinosi afirmaciji njegovog rada. „Dani Milutina Milankovića“ su održani u Starom Slankamenu – mestu koje je u naučnoj javnosti prepoznato kao lokacija gde su istraživanja lesnog profila Čot pružila uvid u rekonstrukciju prepoznatljivog globalnog ritma smene Milankovićevih ciklusa.

Cilj ove manifestacije jeste da informiše i edukuje javnost o radu jednog od najznačajnijih srpskih naučnika – istakao je predsednik udruženja „Milutin Milanković“ magistar Slavko Maksimović.

Podrsku realizaciji ove manifestacije dala je Turistička organizacija opštine Inđija, sa nadom da će ovaj događaj postati tradicionalan, a prema rečima direktorice Maje Bošnjak značajno je to što ovaj događaj ima prvenstveno edukativan karakter.

Lokalna samouprava i ubuduće će aktivno učestvovati u organizovanje ove manifestacije kako bi doprineli edukaciji naročito mlađih naraštaja o liku i delu Milutina Milankovića. Izuzetna je čast što je naša opština izabrana za centralnu manifesaciju posvećenu velikanu srpske nauke – istakao je predsednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević.

Inače, posetiocima je prikazana izložba i film “Putnik kroz vasionu I vekove” o životu i delu Milutina Milankovića, a u programu manifestacije nastupili su i Kulturno-umetničko društvo “Soko” iz Inđije i studenti Akademije umetnosti iz Beograda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*