SM: Počinje sa radom Kancelarija za smanjenje siromaštva

Sremska Mitrovica je jedan od gradova gde će biti realizovan projekat „Povećanje efikasnosti socijalne usluge kroz međuopštinsku saradnju i promociju aktivacije ranjivih grupa na lokalnom nivou“. U okviru Projekta u Sremskoj Mitrovici će, od decembra meseca ove godine, početi sa radom Kancelarija za smanjenje siromaštva. Tim povodom, u mitrovačkoj Gradskoj kući održan je radni sastanak, kojem su prisustvovali učesnici projekta, partneri i predstavnici javnih i privatnih preduzeća.

Prema rečima načelnika gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislava Mirnića, cilj rada Kancelarije je uključivanje socijalno ugroženog stanovništva u aktivan život, a time i bolji uslovi za život njihovih porodica.

– Kancelarija za smanjenje siromaštva predstavlja pilot projekat i novu meru loakalne, socijalne politike. Ona obuhvata i bavi se radnim angažovanjem lica iz socijalno ugroženih porodica. Reč je o aktivaciji ovih lica u javnim preduzećima i vraćanju dostojanstva socijalno ugroženim porodicama, rekao je načelnik Mirnić dodavši da će se pilot projekat u početku bazirati na dva prigradska naselja, mesne zajednice Laćarak i Mačvanska Mitrovica.

Direktorica Centra za socijalni rad „Sava“ Snežana Stanisavljević objasnila je da će socijalno ugroženi, a radno sposobni građani, moći da dođu u Kancelariju, da podnesu zahtev kako bi mogli dostojanstveno da rade, da budu društveno korisni, da zarade i da za svoj rad dobiju vaučer koji će moći da iskoriste u nekoj od prodavnica, gde će kupiti sve što im je potrebno.

– Trudićemo se da na teritoriji grada Sremska Mitrovica radno angažujemo socijalno ugrožene, radno sposobne građane, da dobiju priliku da rade, da se pokažu i dokažu poslodavcima, da ih poslodavci ocene, da ih možda i zadrže u radnom odnosu, a za taj njihov rad oni će dobiti naknadu kroz jednokratnu novčanu pomoć u naturi. Naš grad, naši sugrađani, osim jednokratnih novčanih pomoći u novcu, dobijaju mogućnost i za jednokratne novčane pomoći u naturi, rekla je direktorica Centra za socijalni rad “Sava”.

Kako je ovom prilikom naglasila predsednica Udruženja građana “Duga” i autorka projekta Vesna Civrić, porodica i pomoć porodici je suština svega. Uz pomoć lokalne zajednice, nevladinog sektora i drugih aktera, može se na pravi način pomoći socijalno ugroženim porodicama u našoj zemlji.

– U kancelarijama za smanjenje siromaštva ne donosi jedan čovek odluku o tome kakvu će pomoć neko dobiti, već grupa ljudi. Tu se menja i socijalna politika, dobijamo socijalnu kartu o kojoj se već dugo priča, kako bismo dobili realnu sliku socijalno ugroženog stanovništva i usluga socijalne zaštite. Osnaživati porodicu i omogućiti da bar jedan član porodice radi veoma mnogo doprinosi smanjenju siromašta i povećanju efikasnosti socijalnih usluga, rekla je autorka projekta.

Pored lokalne samouprave i mitrovačkog Centra za socijalni rad, u projekat su uključeni i JKP „Vodovod“ i JKP „Komunalije“, ali i mnogi drugi partneri, među kojima i Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Sremska Mitrovica. Nosilac Projekta je Udruženje građana „Duga“ iz Ade, a partneri su opštine Ada, Ruma, Nova Crnja i grad Sremska Mitrovica. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja.

2112031

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*