Stara Pazova: Najbolji đaci putuju na Krf

Devet učenika iz staropazovačkih škola uskoro putuje na Krf zahvaljujući realizaciji projekta „Stopama naših predaka“. Putovanje organizuje zvanično glasilo Srspke pravoslavne crkve za decu „Svetosavsko zvonce“ sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja. U zgradi Opštine Stara Pazova upriličen je prijem za đake koji učestvuju u projektu, a njih je primio Đorđe Radinović, predsednik te lokalne samouprave.

Realizacija projekta „Stopama naših predaka“ počela je 2012. godine i u pitanju je jedinstveni konceptualni projekat sa temom istorije srpskog naroda iz perioda Prvog svetskog rata , tokom koga je tadašnja Srbija izgubila, između 1.100.00 i 1.300.000 stanovnika. Kako bi se upoznali sa istorijom svog naroda najbolji učenici iz Srbije,Crne Gore i Republike Srpske i ove godine  putuju na ostrvo Krf 16. avgusta a njih devetoro je iz staropazovačke opštine. Učenike koji putuju ove i koji su putovali prošle godine primio je predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

Tokom boravka na Krfu deca imaju priliku potpuno besplatno da borave u kampu Krfske mitropolije gde su za njih organizovane različite radionice poput kaliografije, iz srpskog i grčkog  jezika i književnosti a sa njima rade najbolji pedagozi. Van kampa, tokom 12 dana boravka imaju priliku da obilaze istorijska mesta poput ostrva Vido i Plave grobnice, istakao je Dimitrije Stikić, predstavnik Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve.

Svečanom prijemu u Opštini Stara Pazova prisustvovali su i učenici koji su prošle godine boravili na Krfu u okviru projekta „Stopama naših predaka“. Maja Živanović je jedna od njih i kako i sama kaže to je za nju bilo nezaboravno iskustvo.

 

20160719_113544

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*