Laćarak: Položeni venci u znak sećanja na narodnooslobodilačke borce

U okviru proslave seoske slave u Laćarku brojna udruženja narodnooslobodilačkih boraca položila su vence na spomen obeležje u centru ovog sela, odajući poštu poginulim borcima u Drugom svetskom ratu. Među njima su Mesno udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata Laćarak, Savet Mesne zajednice Laćarak, Grad Sremska Mitrovica, Savez udruženja boraca oslobodilačkog rata (SUBNOR) opštine Bela Crkva, SUBNOR opštine Bajina Bašta, Mesni odbor SUBNOR-a Adaševci, Mesno udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata Martinci, Mesno udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata Divoš.

Predsednik Mesne zajednice Laćarak Dejan Umetić rekao je da su se meštani Laćarka borili rame uz rame sa Partizanima i dali svoje živote za slobodu:

-700 Laćaraca učestvovalo u borbi za slobodu, a više od 100 izgubilo život 1943. godine. Laćarci su bili uz Partizane u borbi za slobodu. Mi se danas sa ponosom sećamo naših meštana koji su 1943. godine između 19. i 20. jula krenuli u redove oslobodilačke borbe – rekao je Umetić.

Prisutnima se obratio i predsednik Mesnog udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Laćarka Borislav Slavkić, jedan od brojnih Laćaraca koji su 1943. godine otišli u partizane. Tom prilikom istakao je značaj ovakvih manifestacija i značaj partizanske borbe za oslobođenje.

20160719_130521

Po završetku ceremonije polaganja venaca priređen je bogat kulturno-umetnički program i svečani ručak.

Organizatori ove proslave su Mesno udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata Laćarak i Mesna zajednica Laćarak.

20160719_131724   20160719_133955

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*