Sremsko žito se oporavlja od niskih temperatura

Hlebno žito u Sremu se oporavlja od niskih temperatura koje su na mnogim parcelama uslovile žutilo useva. Hlebno žito je kažu poljoprivredni stručnjaci  u različitim fazama razvoja, a što zavisi od roka setve, tako da ima parcela gde je tek počela faza bokorenja, kao i onih gde je žito u fazi početka vlatanja.

Sremski ratari su prihranu obavili na vreme, a prvi posao koji im predstoji na parcelama pod pšenicom je zaštita od korova i bolesti ukoliko je to potrebno. Zaštitu kažu stručnjaci, treba obaviti za desetak dana kada dođe do porasta dnevnih temperatura, a bilo bi dobro kada bi se zaštita od korova i bolesti uradila u jednom prohodu, uz napomenu da bolesti koje se sreću u ovo vreme  su pegavosti lista i stabla, pepelnica i rđa pšenice.

Kada  temperature vazduha počinju da rastu, pšenica kreće u svoj intenzivni porast „zatvara zemlju“ i pravi jednu mikroklimu u donjim spratovima useva, koja je povoljna za razvoj pomenutih bolesti. Kako pšenica raste, tako se i bolesti ’’penju prema gore“, uništavaju zelenu površinu i oštećuju usev. Ovakav usev bez dovoljne lisne površine nije u stanju da ostvari visok prinos, pa je potrebno obaviti njegovu zaštitu upotrebom fungicida, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*