Sremska Mitrovica: Svim vrtićima dodeljeni komposteri

U okviru projekta „Moj eko-vrtić“, koji realizuje Eko-projekt tim i JKP „Komunalije“ Sremska Mitrovica , a koji je finansiran od strane Ministarstva zaštite životne sredine , svim predškolskim ustanovama u gradu Sremska Mitrovica dodeljeni su komposteri .
Cilj projekta jeste unapređenje sistema primarne separacije otpada kroz edukaciju najmlađih generacija o načinu funkcionisanja iste, kao i motivisanje građana za učešće u ovom složenom sistemu, a sve u cilju stvaranja društva bez otpada.
U okviru projekta održane su i edukativne radionice. Radionice imaju cilj da doprinesu stvaranju ispravnih navika kod dece i razviju svest o zaštiti čovekove okoline, o značaju pravilnog razvrstavanja otpada, kao i da pokažu da nije sav otpad smeće.
Edukacija u najranijem uzrastu je veoma značajna i može da pruži mnogo bolje rezultate, da stvori zajednicu koja u sve većoj meri reciklira i ide u smeru smanjivanja količine otpada. Očekivani rezultati su povećana svest stanovnika Sremske Mitrovice i veća količina reciklažnog otpada, a smanjena količina otpada koji se odvozi na deponiju. Ukupan broj edukovane dece je 348, dok je indirektno 150 zaposlenih u predškolskim ustanovama uključeno u proces kompostiranja i reciklaže.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*