Plastenička proizvodnja: Zelena salata ne može da se proda

Miroslav Simić iz Buđanovaca poslednjih nekoliko godina se bavi plasteničkom proizvodnjom.  Smenjuje biljne vrste tako da u plasteniku uvek ima posla, ali i proizvoda namenjenih tržištu. Sada je u njegovim plastenicima 18 hiljada struka zelene salate. Salata dobro izgleda i vidi se da je kvalitetna, ali kupaca nema.

„Trenutno je situacija loša. Do pravog kvaliteta može da se dođe lako, ali je problem u trenutnoj ceni na tržištu koja iznosi 250 do 300 dinara za karton salate u kom ima 18 komada, i ne može da se proda. Za salatu nisu velika ulaganja ali uvek se očekuje neka dobit, ipak ove godine očigledno neće biti nikakave zarade“, kaže povrtar Miroslav.

Istog mišljenja su i ostali povrtari u Sremu koji se bave tom proizvodnjom. Inače, u Sremu je poslednjih godina ova proizvodnja sve više zastupljena. Mnoge bašte su pod plastenicima, a nije retkost ni da se i nekoliko hektara zemljišta nađe pod plastenikom. Postoji i određena podrška iz lokalne samouprave.

Opština Ruma pomaže integralnu proizvodnju i neki proizvodi već su dobili oznaku „rumski ceger“, pa bi kao takvi mogli da u budućnosti budu prepoznati na tržištu, čak i da postignu višu cenu. Karfiol i zelen salata Miroslava Simića iz Buđanovaca dobili su tu oznaku, ali on kaže da još uvek nije siguran da li će ona nešto doneti, jer je to tek krenulo kod nas. A za sve svoje proizvode svakako garantuje da su zdravstveno bezbedni.

Odmah nakon skidanja salate, počeće proizvodnja paprike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*