Sremska Mitrovica: Održano predavanje o stanju javnog zdravlja

U sredu, 13. februara, u prostorijama Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, a u organizaciji mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje, održano je predavanje na temu analize zdravstvenog stanja stanovništva grada za 2017. godinu, o čemu je govorila dr Branka Malbašić, specijalista socijalne medicine. Takođe bilo je reči i o preventivnim merama i značaju ranog otkrivanja raka dojke, o čemu su govorili dr Jelena Simović i dr Nataša Pujić Stanisavljev, radiolozi.

– Analize zdrastvenog stanja stanovništva našeg grada za 2017. godinu pokazala je da su tumori i maligniteti sveukupno i dalje na drugom mestu. Procenat učestalosti je manji nego u 2016. godini što znači da je oboljenje na vreme otkriveno i pravovremeno se i izlečilo. U saradnji sa svim našim zdravstvenim institucijama držimo edukacije za građane uz podršku lokalne samouprave, istakla je dr Branka Malbašić.

Prema rečima dr Nataše Pujić Stanisavljev, cilj predavanja je da se žene odazovu na preglede, jer je jedan od najvećih problema prilikom ostvarivanja preventivnih mera njihovo neodazivanje.

– Količina zračenja od ovog pregleda je minimalna, toliku dozu dobijamo i u svakodnevnom životu. Pregledi nisu neprijatni, traju veoma kratko, potpuno su bezopasni, a cilj nam je da karcinom dojke otkrijemo u najranijoj fazi, kada je manji od 1,5 cm, kada ne postoji nikakav način da ga žena otkrije ili napipa sama, a izlečenje je u tom trenutku preko 95%. Posle lečenja karcinoma dojke u toj ranoj fazi žena nastavlja normalan, zdrav i dugovečan život, dok ukoliko čeka da se karcinom napipa i da se tek onda javi lekaru lečenja su teža, veoma naporna i dugotrajnija, podrazumevaju i teže vrste operacija i hemio terapije. Ranim preventivnom pregledima i ranim otkrivanjem eliminišemo kasne faze bolesti i sprečavamo smrtni ishod kod žena. Zato ih zovemo da se odazovu na preglede koji se rade svake dve godine i potpuno su bezbolni i bezbedni, istakla je dr Pujić Stanisavljev.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*