Sremska Mitrovica: Održan godišnji koncert hora „Sveti Sava“

Tokom vikenda je u punoj svečanoj sali Srpskog doma, održan godišnji koncert hora „Sveti Sava“. Hor radi po blagoslovu Njegovog preostveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija, a pri Sabornom hramu Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici.

Koncert je počeo svečanom pesmom Jelici vo Hrista, uz zajedničko izvođenje sa đakonom Duškom Markovićem. U daljem programu su se smenjivale numere duhovnog karaktera koje se izvode tokom velikog posta ili svakodnevnog liturgijskog pojanja. Tokom večeri se prisutna publika upoznala sa istorijskim razvojem ovog hora, od najranijih dana rada, prvog Srpskog crkvenog pevačkog društva, preteče crkvenog hora, koje je u jednom periodu vodio i slavni kompozitor Petar Krančević, do poslednjih devet godina, koliko sa horom radi Jovanka Ivanić, profesor u Muzičkoj školi „Petar Krančević“.

Predstavljen je sadržajan rad ovog ansambla, učešće u brojnim programima, na festivalima, takmičenjima i liturgijama širom Srema, ali i u Beogradu i Republici Srpskoj.

Upućen je poziv svim zainteresovanim građanima da se pridruže horu. Probe se održavaju utorkom i četvrtkom u prostorijama Crkvene opštine od 19.00 sati, a sa zvukom hora se mogu upoznati i dolaskom na nedeljnu liturgiju u Saborni hram.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*