Buđanovci: Marko i Dragan kao primeri mladih ljudi koji ostaju na selu (VIDEO)

Sve više je primеra da mladi ostaju na selu, na svojim gazdinstvima. Mnogi su ukrupnili obradive površine pa se bave stočarstvom ili proizvodnjom mleka, poput Dragana Božičkovića iz Buđanovaca. Neki su, kao Marko Vojnović iz istog sela odlučili da za život zarađuju baveći se plasteničkom proizvodnjom.

Podizanje plastenika nije, niti lako, niti jeftino. U to se uverio Marko Vojnović iz Buđanovaca koji je, da bi proširio svoju proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru, prošle godine od Pokrajinskog sekretarijata dobrio subvencije za podizanje plastenika i sitema kap po kap.

„Da nije tih sredstava teško, da bih proširio proizvodnju. Sada imam dva nova  plastenika površine šest ari, i još jedan manji od četiri ara u kom se trenutno priprema rasad paprike“, rekao je za naš medijski centar Vojnović.

Poslednjih godina Marko se bavi isključivo povrtarstvom, tako da plastenici nisu nikada prazni. Sada je u njima zelena salata koja će uskoro na tržište. Cena od 20 do 25 dinara nije loša, kaže ovaj povrtar i dodaje da ima sreću pošto je obezbedio tržište. Sve što proizvede prodaje Medius marketima. On je tu našao svoju računicu, dok ima onih koji zaradu vide u drugoj grani poljoprivrede.

Dragan Božičković se pored ratarstva bavi i stočarskom proizvodnjom. Trenutno mu šabačka mlekara otkupljuje mlekopo ceni od 37 dinara.

Pored planova koje imaju ova dva poljoprivrednika i ostali  paori planiraju ovogodišnju proizvodnju. Na pragu je prolećna setva i večito pitanje šta će doneti najbolju zaradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*