SREMSKA MITROVICA: OBELEŽENA GODIŠNjICA BITKE NA LEGETU

Venci i marš u čast timočkih junaka

– Naša obaveza je da se sećamo žrtve naših predaka, ali i da shvatimo razloge zbog kojih su oni svesno žrtvovali sebe za ideje koje su ih vodile, rekao je Zoran Miščević

Parastosom za poginule vojnike Timočke divizije Prvog poziva iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović“, polaganjem venaca i prigodnim kulturno-umetničkim programom, protekle subote obeležena je još jedna, 102. godišnjica od Bitke na Legetu kojom je po prvi put posle Ticanove bune i formiranja Srpske Vojvodine, srpski narod učinio značajan napor za svoje oslobođenje i ujedinjenje sa maticom.

VENCI AKO TREBA
Kako je istakao zamenik načelnika mitrovačke Uprave za kulturu Zoran Miščević, prelazak Timočana preko Save pre 102 godine otvorilo je novo poglavlje u Velikom ratu i, bez obzira na poraz koji su vojnici iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović“, najavio veliku pobedu koja je samo četiri godine kasnije krunisana slobodom i jedinstvom u kojem živimo i danas.
– Naša obaveza je da se sećamo žrtve naših predaka, ali i da shvatimo razloge zbog kojih su oni svesno žrtvovali sebe za ideje koje su ih vodile, rekao je Miščević.
Pored Grada, u organizaciju ovogodišnjeg obeležavanja godišnjice Bitke na Legetu uključila se i SVEBOR družina „Sveti Dimitrije“ iz Sremske Mitrovice, koja je po drugi put organizovala „Legetski marš“ pod nazivom „Svaki korak je samo znamen da se smrtnik besmrtnosti divi“. Kako nam je rekao prvi čovek družine Dragan Sabljov, maršu su se ove godine pridružili i učesnici Cerskog i Kolubarskog marša.
Kretanje marša počelo je na Čevrntiji oko 7 časova, a do Legeta stiglo se oko 11 časova. Marširalo se ukupno 14 kilometara.

PARASTOS
Obraćajući se prisutnima, mitrovački Prota Savo Rakita istakao je da su Timočani braneći svoje domove, žene i decu podneli najveću moguću žrtvu – za Hrista, svedočeći tako istinu da je najveća ljubav ona za koju se podnese svesna žrtva. On je istakao da bi bilo dobro da Mitrovčani češće posećuju Leget, a ne samo o godišnjicima jer će na taj način i oni, kao i timočki heroji svedočiti svoju ljubav prema otadžbini, slobodi, svom narodu i Hristu.

S. Lapčević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*