Sremci spremno dočekuju novu proizvodnu godinu bostana

U ovogodišnjoj strukturi setve kod sremskih poljoprivrednika bostan je obavezna biljna vrsta. Znaju Sremci kako da proizvedu kvalitetnu i slatku lubenicu, a višegodišnje isukustvo u toj proizvodnji od njih je napravilo i dobre trgovce. Proizvedu taman toliko koliko mogu da prodaju, a većina njih ima siguran plasman, tako da ukoliko godina bude povoljna, imaju sigurnu zaradu.

Poljoprivrednici u Sremu spremno dočekuju novu proizvodnu godinu. Zbog tradicije, ali i znanja i umeća, mnogi će i ove godine na svojim njivama imati bostan. Oni koji su već definisali površine pod kojima će bostan biti, nabavili su repromaterijal i ovih dana se spremaju za početak setve bostana, prvo u plastenike, a kasnije i na otvorenom prostoru. Jova Matić poljopriverdnik iz Vognja kaže da je spreman za novu proizvodnu godinu. „Sve je spremno samo da počenemo setvu. Ja bostan sejem u tri puta. Počinjem sada u martu pa onda u aprilu, pa maju kako bi stalno stizao nov rod.“

Sremci su nadaleko poznati po proizvodnji bostana. Kažu da su lubenice iz Srema, najsladje i najukusnije. To pokazuje i tržište, jer se bostan iz Srema prodaje u celoj Srbiji, ali i u zemljama  u okruženju. Nekada je bilo lakše dok je tržište bilo veće, ali zato sada iskusni Sremci seju taman toliko koliko mogu da prodaju. Jova Matić bostan već 28 godina prodaje na Zlatiboru i kaže da ima dobru zaradu.U proizvodnji bostana ima puno posla, ali je najvažnije proizvesti kvalitetan rasad, jer od toga zavisi kakav će rod biti. Ulaganja su takođe velika, a potrebno je i dosta radne snage. Bez obzira na sve to, Sremci od proizvodnje dinja i lubenica ne odustaju, jer znaju da su nekada, baš od novca od bostana svi lepo živeli, a činjenica je, da bostan i poslednjih nekoliko godina donosi dobru i sigurnu zaradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*