Srećna Pravoslavna Nova godina svima koji proslavljaju

Julijanska Nova godina (najčešće kod Srba: Srpska Nova godina, a kod ostalih Stara Nova godina ili Pravoslavna Nova godina) je praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru.

Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske… Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji… Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).

Po narodnim občajima za novu godinu Srbi su se skuljali i igrali narodne igre. Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija. U početku novogodišnja skupljanja su bila potajna da Osmanlije ne bi saznale, ali kako je vreme prolazilo iz straha sve manje su se održavali, tako da je vremenom prestao ovaj običaj.

Julijanski ili stari kalendar uveo je Julije Cezar 46. pre nove ere, a koristio se do 1582. godine kada je papa Grgur 13. uveo nov kalendar.

Na prvom vaseljenskom saboru u Nikeji hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar za svoj zvanični. Prve su ga prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo zatim uvele su ga i ostale katoličke zemlje. Protestantske zemlje prešle su na novi kalendar mnogo kasnije, a pravoslavne tek u 20. veku, s tim što neke pravoslavne crkve nikada nisu prešle na ovaj kalendar.

Sinoć su Rumljani dočekali Srpsku Novu godinu uz muziku Nevernih beba i Dragice Radosavljević Cakane. Pogledajte njeno gostovanje u našoj medijskoj kući klikom ispod.

Izvor: mondo.rs, wikipedia.org

Izvor fotografije: novagodina.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*