„Србија сади“ – почела акција пошумљавања излетишта Борковац у Руми, министарка Вујовић са председницом Општине Рума засадила јасен

Данас је у Србији почела велика акција садње дрвећа под називом „Србија сади“ која се реализује у 40 општина, а једна од општина у којој је почела велика акција садње јесте и Општина Рума, где је организована садња дрвећа на излетишту Борковац.

Акцију је посетила и заједно са председницом општине Рума Александром Ћирић засадила дрво јасена министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

„Дакле 4000 садница ће бити посађено, овде на овој локацији смо санирали одређене делове земље и циљ је да се стабла која су била сасушена замене,а имамо и додатну садњу. Општина Рума изузетно води рачуна о заштити животне средине , и ово није једини пројекат који се односи на побољшање квалитета ваздуха јер са почетком грејне сезоне бележимо прекомерно загађење ваздуха у појединим градовима и општинама широм србије и управо је ово једна од мера да поправимо квалитет животне средине“, рекла је Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине. 

У Борковцу ће бити посађено 635 стабала јасена, граба, дивље трешње, храста лужњака, храста китњака и око три стотоне жбунастог растиња.

Екологија и заштита животне средине један су од главних приоритета Општине Рума, подсетила је председница Ћирић.

„Без здраве животне средине немамо ни здравог живота ни здраве будућности. Ми смо захваљујући великој подршци Министарства за заштиту животне средине преко пројекта за пошумљавање добили велики део средстава за ову данашњу акцију. Добили смо 7,5 милиона динара за 935 садница које данас почињемо да садимо у парк шуми Борковац. Општина Рума је учествовала са 2,5 милиона динара. Данас почињемо садњу неколико врста аутохтони дрвећа која су за ово подручје карактеристична и препознатљива“, навела је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

У оквиру пошумљавања биће посађене нове саднице у дуж путног појаса од Жарковца до Путинаца и на путу према језеру Добродол, за шта је према речима председнице издвојено четири милиона динара. Али није само садња зеленила начин на који се општина Рума бори против аерозагађења.

„Када говоримо о аерозагађењу оно што је важно за општину Рума јесте замена 50 година старог котла на мазут. Дакле котларница „Рума –центар Југ“ који ће бити замењен на еколошки прихватљивији енергент и до краја године се очекује завршетак. У току су пробе система и тако да ће преко 3000 метара квадратних станова бити прикључено на тај систем грејања и то ће такође поправити квалитет ваздуха када говоримо о овој општини. У претходном периоду смо чистили депоније – на само две локације је уклоњено преко три хиљаде тона отпада. Дакле све су то мере које чине квалитет ваздуха бољим“, истакла  је министарка. 

Министарка је истакла и да се у оквиру акције „Србија сади“ током овог викенда посади преко 50.000 садница, док би акција садње нових садница у Руми требало да буде завршена до 01. децембра.