SM: Stambeno zbrinuto 14 izbegličkih porodica

U mitrovačkoj Gradskoj kući potpisani su Ugovori o dodeli bespovratne pomoći za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za 14 izbegličkih porodica sa teritorije grada Sremska Mitrovica.

Bespovratna pomoć se dodeljuje na osnovu Sporazuma o donaciji zaključenim između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije u vezi sa Regionalnim stambenim programom. Ukupna vrednost projekta kupovine kuća izbegličkim porodicama je 154.000  evra, od čega je svaka porodica dobila 11.000 evra – 9.500 za kupovinu kuće, a 1.500 za kupovinu građevinskog materijala, nameštaja i drugih potrebnih stvari.

– Svako je imao priliku da odabere kuću koju želi da kupi u okviru dodeljenih sredstava. Srećan sam što će na ovaj način porodice rešiti svoja stambena pitanja. Problemi izbeglih lica u našoj zemlji se polako rešavaju. Iako bi dinamika mogla da bude bolja,ali broj od oko dvadesetak porodica koje reše svoje stambene problem u jednoj godini nije zanemariv. Grad Sremska Mitrovica to radi u saradnji sa partnerima, Komesarijatom za izbeglice i Jedinicom za upravljanje projektom. Tu su , naravno, i drugi projekti kao što su kupovina građevinskog materijala i slični projekti, rekao je načelnik gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić.

Grad Sremska Mitrovica radi na rešavanju problema izbeglih lica, a u planu su i nove aktivnosti na tom polju.

– Zadovoljstvo mi je što polako rešavamo problem lica koja imaju izbeglički status. To je zadovoljstvo za svakog gradonačelnika, za nas koji ovde živimo i vas koji ste došli da sa živite sa nama. Mi ćemo kao lokalna samouprava nastaviti da pomažemo koliko god je to moguće i koliko god imamo mogućnosti da osnažimo izbegličke porodice kako bi ste se svi vi osećali ovde kao svoji na svome. Ne želimo da pravimo nikakvu razliku, osim ako one, u pozitivnom kontekstu, budu stavljene u funkciju razvoja našeg društva, jer različitosti imaju mnogo svojih prednosti i potencijala. Nadam se da ćemo i u budućnosti moći da vam pomognemo jer već radimo na jednom projektu koji se odnosi na otvaranje Kancelarije za pravnu pomoć izbegličkoj populaciji, ali će ona biti otvorena i za sve druge naše sugrađane. Kroz Kancelariju će se moći ostvariti još neka prava koja vam pripadaju ili da eventualno ustanovimo načine kojima bi mogli da vam olakšamo život i maksimalno uključimo u našu zajednicu”, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Milanka Stanojević, majka petoro dece, jedna je onih koji su zauvek rešili svoje stambeno pitanje.

– Presrećna sam što ću imati svoju kuću. Izabrala sam Šašince i beskrajno sam zahvalna svim ovim ljudima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta. Najsrećnija sam jer moj sin više neće morati da radi domaće zadatke pod svećom, jer smo do sada živeli bez struje i vode, priča Milanka.

Ugovore o kupoprodaji kuća izbegličkim porodicama uručili su gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i načelnik gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić.

izb-1-1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*