SM: Podrška lokalnom ekonomskom razvoju

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić posetio je Sremsku Mitrovicu gde se sastao sa mitrovačkim gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom. Oni su razgovarali o unapređenju saradnje, kao i o realizaciji važnih projekata u narednom periodu, u cilju dovođenja novih investitora.

Jedan od osnovnih prioriteta Sekretarijata jeste osnaživanje i izgradnja kapaciteta lokalnih samouprava, odnosno lokalne administracije u svim opštinama i gradovima u Vojvodini. Prema rečima pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjena Bjelića, bitan faktor u razvoju grada predstavlja i unapređenje rada Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

– Sa mitrovačkom Kancelarijom smo zacrtali zajednički cilj u vidu pripreme deset projekata u narednih godinu dana, iz oblasti ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine, socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja. Te projekte ćemo kasnije da kandidujemo i da vidimo na koji način možemo da isfinansiramo realizaciju, odnosno implementaciju tih projekata. Na raspolaganju je oko 100 miliona evra i treba tu šansu iskoristiti, u obliku prekogranične saradnje sa Bosnom, Hrvatskom, Rumunijom i Mađarskom, rekao je Bjelić.

2112298

Gradonačelnik Vladimir Sanader naveo je da su najvažniji poslovi izrada planova i projektna dokumentacija, nakon čije pripreme sledi i realizacija. Podrška Sekretarijata gradu u realizaciji i finansiranju projekata od strane fondova Evropske unije veoma je značajna, s obzirom na to da se radi o zahtevnim procedurama, gde je podrška višeg nivoa vlasti neophodna.

– Dogovorili smo se o načinima dalje saradnje i dobili saznanja šta je to što Sekretarijat konkretno može da uradi po pitanju projekata iza kojih stoji grad Sremska Mitrovica. Činjenica da će Sekretarijat aktivno da učestvuje u pripremi projekata, njihovoj realizaciji i finansiranju iz fondova Evropske unije, nama mnogo znači. To su veoma komplikovane i zahtevne procedure i za takve projekte je potrebna podrška i viših nivoa vlasti da bismo planirane projekte mogli i da isfinansiramo. Trenutno radimo na većem broju kompleksnijih projekata koji su i finansijski zahtevni. Već smo mnogo posla uradili kada je u pitanju prikupljanje dokumentacije koja se odnosi na prečistač otpadnih voda, zatim projekat navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji i Sremske Mitrovice i Srema preko Regionalne razvojne agencije “Srem”. Imamo spremne projekate u oblasti obrazovanja, kao što je projekat Srednje tehničke škole Nikola Tesla koji je vezan za uvođenje dualnog obrazovanja, a koji može da bude tema finansiranja iz EU fondova. Tu su i projekti iz oblasti ruralnog razvoja koje tek treba da započnemo, kao što je priprema projektno tehničke dokumentacije za fekalnu kanalizaciju u selima koja se oslanjaju na reku Savu, Jarak, Šašinci, Kuzmin, Martinci, rekao je Sanader.

Razvoj grada Sremska Mitrovica ogleda se u kompletno infrastrukturno opremljenim industrijskim zonama, čime se ne mogu pohvaliti i neki veci gradovi u Vojvodini. Industrijske zone Sever i Jezero, koje se polako popunjavaju velikim fabrikama, spremne su i za druge potencijalne investitore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*