Slučaj Milan Milivojević: Kriv je!

Presuda koju je Viši sud u Sremskoj Mitrovici doneo, izrečena je u ime naroda. To je onaj narod za koji radimo i zbog kojeg postojimo. Za razliku od mnogih koji nas napadaju, kleveću i vređaju, krijući se duboko u senci, radeći za ko zna koga. Za narod i zbog naroda sigurno ne!

Nakon višemesečnog sudskog procesa čiji su glavni akteri, ne našom voljom, bili oni koji bi trebalo da sarađuju, a ne da se kleveću i vređaju, Milan Milivojević, novinar „Sremskomitrovačkog portala“ oglašen je, u drugostepenom postupku, vođenom pred Višim sudom u Sremskoj Mitrovici kriv za krivično delo uvrede. On je, kako se ističe u presudi, okrivljen zbog toga što je našu medijsku kuću Televiziju „Fruška gora“ na imenovanom portalu nazivao „fantomskom“ , a nas lažnim novinarima čiji rad „postoji samo na papiru“.
Sud je na sednici održanoj 25. januara ove godine odbacio jalove Milivojevićeve primedbe, koji, da li iz straha ili sramote, tokom procesa nije stajao iza svojih reči, već je pokušao da „dokaže“ kako navedene uvrede nije pisao on, već mu ih je neko, tobože, dodao tako što je ušao na njegov nalog i direktno uređivao portal na kojem i za koji radi. Na taj način, potvrđena je prvostepena presuda od 26. jula 2017. godine, pa je Milivojević dužan da u roku od tri meseca od donošenja presude, isplati novčanu kaznu u iznosu od 300.000 dinara uz dodatnih 170.000 na ime troškova krivičnog postupka i još 10.000 dinara paušala na račun Suda, što je morao da izmiri u roku od osam dana po izricanju presude.

Na ovaj način, stavljena je, nadamo se, tačka na spor koji traje od kako se naš medij pojavio na mitrovačkom nebu. Presudom, kao oni koji stvaraju program za koji je Milivojević tvrdio da ne postoji i kao novinari, zaposleni i sardnici Televizije Fruška gora koji se trude da profesionalno obave svoj posao, (Zlatko Markovinović, Katarina Filipović, Mina Đurić, Relja Popović, Petar Remecki, Srđan Budisavljević, Maja Tihojević, Stevica Bjelkić, Sofija Belotić, Srđan Stjepanović, Dušanka Novaković, Živodarka Vitasović, Siniša Jovanović, Josip S, Jovana Mitrović, Sava Smoljanović, Nataša Dragičević, Igor Petrović, Slavica Petrović), zadovoljni smo. Međutim, kao ljudi ne možemo biti i nikada nećemo biti zadovoljni činjenicom da je nepotreban spor doveo do sukoba među kolegama i onima koji treba da sarađuju. Posebnu težinu situaciji daje činjenica da je sukob fabrikovan za račun trećeg lica koje svojim sugestijama čini ono na šta je Milivojević u svojoj tužbi na prvostepenu presudu najviše igrao – mimo njegovog znanja (ili sa njim) uređuje „Sremskomitrovački portal“.

Rok za uplatu novčane kazne, Milivojeviću ističe krajem aprila. Da li će je uplatiti ili ne, ostaje da se vidi, baš kao i mogućnost da se sa ovim novinarom ponovo nađemo u sudnici. Ovaj put zbog nadoknade štete koju nam je svojim pisanjem, presuđenim kao krivično delo uvrede, naneo u poslovanju, za šta posedujemo i konkretne dokaze.
Presuda koju je Viši sud u Sremskoj Mitrovici doneo, izrečena je u ime naroda. To je onaj narod za koji radimo i zbog kojeg postojimo. Za razliku od mnogih koji nas napadaju, kleveću i vređaju, krijući se duboko u senci, radeći za ko zna koga.
Za narod i zbog naroda sigurno ne!

Zaposleni i saradnici TV „Fruška gora“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*