Slovenački ambasador posetio Rumu

Juče su Rumu, lokalnu samoupravu i društvo Slovenaca „Emona“ Ruma posetili Njegova ekselencija Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Srbiji i predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine Saša Verbić.

Tim povodom u Gradskoj kući u Rumi upriličen je prijem kod predsednice Opštine Ruma Aleksandre Ćirić i njene zamenice Biljane Popović Jovanović, a posetu je iniciralo Društvo Slovenaca „Emona“ koje broji oko 400 članova i predstavlja sponu između lokalne samouprave i slovenačkih organizacija i kompanija koje posluju na teritoriji rumske opštine.

Ambasador Bergant, čija je ovo prva zvanična poseta Rumi od kako je stupio na dužnost, izrazio je zadovoljstvo što je gost Rume, uverio se da društvo „Emona“ odlično funkcioniše, neguje kulturu, jezik i slovenački identitet. Tokom prijema se razgovaralo i o privrednim aktivnostima, o potencijalima rumske opštine i mogućnostima za dalju saradnju, s obzirom na to da na teritoriji Opštine Ruma već uspešno posluje veliki broj slovenačkih kompanija.

Izvor: Zvaničan sajt Opštine Ruma

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*