Словаци у Лугу представили своју традицију

27. августа у Лугу одржана је 7. по реду манифестација „Под Липом се хладимо, медом се сладимо“. Поред медара, било је доста удружења жена које су на лепо украсшеним штандовима изложиле своје слатке и слане специјалитете, као и вежене радове.

 

Манифестацију је свечано отворила председседница општине Беочин Биљана Јанковић, а манифестацију су својим присуством увеличали и 3. секретар Амбасаде Словачке Борис Кончек и потпредседница Матице Словачке Ана Хорват.

 „Кроз ову манифестацију чувамо културу и традицију Словака у нашој општини Беочин. Овде се окупило доста удружења жена које промовишу своје ручне радове, народне рукотворине и тиме промовишу ово место и на тај начин чувају културу, традицију и обичаје“, изјавила је председница општине Беочин Биљана Јанковић.

Манифестацију је организовало Културно уметничко друштво „Младост” и Словачко удружење жена „Вредне пчелице” из Луга.

Наше удружење постоји од 2015. године и од тад смо се активно укључили у организацију манифестације. Код нас у удружењу има доста младих жена које су укључене у удружење“, истиче Наташа Ројка из Удружења жена „Вредне пчелице“ Луг.

„Доста значе овакве манифестације и сличне, јер на њима удружења жена приказују како свој рад, тако и своје место. Ми смо једино словачко село у општини Беочин, ми овде имамо другачију храну, обичаје, па је зато занимљиво и кад ми будемо гости на другим манифестацијама и кад на таквим манифестацијима прикажемо нашу кухињу, ношњу“, истиче Ројка.

И лепо време ове године је послужило организаторима да успешно реализују 7. по реду манифестацију „Под липом се хладимо, медом се сладимо“. Сви посетиоци манифестације могли су да пробају и купе квалитетан мед, као и производе од меда и да се присете укуса старих традиционалних колача.

Посетиоци су такође уживали и у наступима културно уметничких друштава и словачком фоклолру и у предивној словачкој ношњи.

* Пројекат „Са толеранцијом на Ти“ суфинансира Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Ставови изнесени у медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који финансира