OBRAZOVANJE ZA 21. VEK – Iteraktivna tabla u nastavi


Izvorna stvarnost u nastavi nije uvek dostupna za neposredno proučavanje zbog raznih složenosti, prostornih udaljenosti ili drugih razloga, pa se kao zamena za to upotrebljavaju različita nastavna sredstva. Da bi savremena nastava bila što efikasnija i produktivnija, vizuelna didaktička sredstva su postala njen nezaobilazni deo. Iako u svetu nisu novina, kod nas u zemlji su tek od nedavno postale dostupne interaktivne table, ili kako ih još nazivaju „pametne“ table.

Interaktivna tabla je osmišljena tako da pretvara tradicionalnu predavačko-reproduktivnu nastavu u interaktivnu nastavu koja odgovara obrazovnim potrebama savremenog učenika i dovodi do postizanja željenih ishoda učenja, koji su u skladu sa zahtevima modernog društva. Rad ovakve table može biti kontrolisan prstom, olovkom ili bilo kojim neprovidnim predmetom. Predavač njenim radom može da upravlja putem računara ili iz neposredne blizine, dodirom. Ona omogućava prikaz fotografija i video zapisa različitih formata, primenu edukativnih softvera, ali isto tako omogućava kreiranje i uređivanje dokumenata na licu mesta. Ukoliko nastavnik ili učenik želi da sačuva aktivnost na tabli, ona omogućava direktno snimanje i čuvanje materijala.

Ako se svi ovi podaci uzmu u obzir, sasvim nam je jasno zašto je proces nastave uz jednu ovakvu tablu atraktivniji i dinamičniji. Nastavnici mogu da ispolje veću kreativnost prilikom predavanja, nastavni materijal postaje sadržajniji i zanimljiviji učenicima, a nema ni muka oko čuvanja ili prosleđivanja sadržaja. Učenici su, sa druge strane, zainteresovani za rad, nihova pažnja se podiže na viši nivo, a ne moraju više da brinu o beleškama, jer se sadržaji sa table lako prenose. Posebno je bitno naglasiti da su interaktivne table dale visoke rezultate u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo je digitalizaciju obrazovanja kao prioritet. Ipak, sve škole u Srbiji nemaju dovoljno sredstava da sve svoje učionice opreme interaktivim tablama. Zato su bitne donacije različitih kompanija i organizacija koje žele da doprinesu kvalitetnijem obrazovanju u Srbiji. Prošle godine, kompanija „Bambi“ donirala je interaktivne table za čak 50 škola.

„Pametne“ table su svoje mesto našle u učionicama širom zemlje i to u Beogradu, Novom Sadu, Rumi, Sremskim Karlovcima i brojnim drugimm mestima, a primenjuju se u osnovnom i srednjoškolskom obazovanju, pa čak i u pojedinim vrtićima u predškolskom obrazovanju.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*