Sednica Opštinskog veća Ruma: Pet miliona za za sanaciju kuća oštećenih nevremenom

Opština Ruma će za saniranje štete na privatnim stambenim objektima izdvojiti pet miliona dinara. Tim povodom je na sednici Opštinskog veća usvojeno Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od pet miliona dinara.

Komisija za procenu štete prouzrokovane olujnim vetrom, koji je teritoriju Opštine Ruma pogodio 17. septembra, primila je ukupno 341 zahtev. Komisija je razmatrala 270 zahteva i svi se odnose na privatne stambene objekte.

Komisija nije razmatrala 32 zahteva koja su se odnosila na uništene plastenike i useve, 27 zahteva koji su se odnosili na štetu pričinjenu na pomoćnim objektima i 12 na objekte javne namene. Objekti javne namene su osigurani i štetu će nadoknaditi osiguravajuće kuće.

Predsednik opštinske Komisije za procenu štete Dušan Ljubišić je istakao da se komisija trudila da u radu bude objektivna i efikasna, jer i brzina rada komisije uslovljava i dinamiku obnove. Svi raspoloživi kadrovi Opštinske uprave, inspekcijskih službi su obišli teren. Ekipe su radile i nakon radnog vremena od ponedeljka do petka i svi zahtevi su obrađeni, a uz nalaz građevinskog ili komunalnog inspektora svaki objekat je fotografisan, kazao je Ljubišić.

– Od 270 zahteva novčana pomoć je odobrena za 59 zahteva, od toga 39 stambenih objekata se nalazi u Putincima, 11 u Kraljevcima, u Rumi i u Donjim Petrovcima po četiri i jedan u Hrtkovcima. Namerno smo deo opredeljenih sredstava ostavili neraspoređen jer je u međuvremenu pristiglo još dvadesetak zahteva, koje će nadležne službe do sutra ujutru obraditi, izjavio je Ljubišić.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić je napomenuo da je za saniranje štete na 59 stambenih objekata do sada izdvojeno 4.475.000 dinara.

– 11 domaćinstava sa najvećom pretrpljenom štetom će dobiti pomoć u iznosu od 100 do 360 hiljada dinara. Ostala pomoć se kreće u iznosu od 20 do 80 hiljada dinara. U finansijskom smislu nemoguće je sanirati kompletnu štetu i zato pomoćne objekte, kotobanje, svinjce itd. nismo ni razmatrali, iako i tu ima značajne štete. Prioritet su nam bile kuće u kojima ljudi žive i građani naše opštine koji su pretrpeli štetu na svojim stambenim objektima su shvatili da Opština Ruma želi da pomogne. Moram reći da su mnogi zahtevi odbačeni jer je olujni vetar sa krova odneo, recimo, od 30 do 300 crepova. To građani moraju sami sanirati. Na pritužbe da su građare duplirale cene smo takođe reagovali, poslali smo tržišnu inspekciju i na kraju je utvrđeno da ti navodi nisu bili tačni, istakao je Mančić.

Prvi čovek rumske opštine je najavio i da će se lokalna samouprava obratiti za pomoć Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu i Ministarstvu poljoprivrede kako bi se pomoglo ljudima u saniranju štete na usevima, pre svega u plastenicima.

– Koliko sam obavešten od poljoprivrednika koji su pretrpeli štetu osiguravajuće kuće nisu htele da osiguravaju plastenike. Da li je to istine ne znam, ali u svakom slučaju pokušaćemo i tu da pomognemo i da preko republičkih i pokrajinskih nivoa vlasti obezbedimo pomoć, rekao je Mančić i pozvao građane kojima je odobrena pomoć da dostave tekuće račune kako bi im sredstva bila prebačena.

Na sednici Veća usvojena je i Odluka i o dodeli isečenog i uklonjenog drveta sa javnih površina na teritoriji Opštine Ruma. Drvo će biti raspodeljeno domaćinstvima koja su pretrpela veliku materijalnu štetu usled nepogode izazvane vetrom. Količina ogreva koja se isporučuje po domaćinstvu iznosi 3 metra kubna metra, a kriterijum za raspodelu ogreva je visina materijalne štete na objektu, kao i socijalno – materijalni položaj porodice.

 

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*