Саопштење председника Општине Пећинци поводом упада активиста ДС у вртић

Саопштење поводом упада активиста Демократске странке у вртић Пећинцима председника Општине Пећинци преносимо у целости:

 

„Назапамћен је случај да нека од политичких странака у општини Пећинци насилно упадне у вртић, како су то јуче учинили активисти Демократске странке у објекту вртића у Пећинцима, правдајући своју насилност протестом родитеља чија су деца на листи чекања за упис у вртић.

Ово је веома забринуло родитеље деце која већ похађају ову установу и од јуче добијамо позиве забринутих родитеља, који захтевају да локална самоуправа спречи овакве инциденте у вртићу.

Актери упада у вртић и не покушавају да сакрију политичку димензију протеста, већ сматрају да им то што су припадници опозиције даје за право да упишу децу преко реда.

Али децу не можемо жртвовати нечијим политичким амбицијама и дозволити да их угрожава свако ко себи даје за право да одлучи које дете може да похађа вртић, а које не може.

Општина Пећинци не дели децу ни на који начин и због тога је претходних година уложила велика средства у школе и вртиће, како би свој деци омогућила упис у вртић.

Нажалост, због отежаног рада услед пандемије, листе чекања и даље постоје и разумемо да се то некоме не свиђа, али не можемо да дозволимо да тај неко због сопственог незадовољства упада у вртић и угрожава безбедност деце.

Општина Пећинци нема утицаја на упис деце у вртић, већ је то у надлежности стручних служби Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени“.

Једини који то не могу да прихвате су руководство и активисти Демократске странке који желе да мимо свих надлежних органа одлучују о упису деце у вртић, и при том не презају од насиља.

Све то изазива забринутост и локална самоуправа ће у наредним данима предузети мере којима ће повећати безбедност деце у вртићу.“

 

Председник општине Пећинци

Синиша Ђокић