Сабор српских витезова у Руми

 

 

Овогодишњи Видовдански сабор – „Академије видовданских витезова србских“ најмасовнија је манифестација за девет година колико се Сабор организује у Руми.

 

Преко 300 највиших војних званичника, хероја отаџбинских ратова, ветерана, породица палих бораца, пријатеља и поштовалаца јуначких дела наше војске и полиције у одбрани српског народа, сабрало се данас у Руми и указало на важност неговања културе сећања и одавања поште према онима који су за нашу земљу и слободу несебично положили своје животе.

 

Неки по први пут у Руми, неки већ редовни учесници традиционалне манифестације, али сви сложни у оцени да је Рума направила велику ствар организујући овакву манифестацију, посебно се захваливши главном иницијатору и организатору, нашем суграђанину Новици Тодосијевићу.

 

Именујући своје паркове и улице по нашим херојима, помажући одржавање Видовданског сабора, Општина Рума делима показује посвећеност очувању традиције и промовисању правих друштвених вредности, оценили су учесници данашње манифестације, која је започела управо пријемом у Градској кући код председнице Општине Рума Александре Ћирић и председника СО Рума Стевана Ковачевића.

 

„Наша је дужност да негујемо и чувамо нашу историју и традицију. Наша историја је богата, имамо чиме да се похвалимо, али и морамо пре свега да чувамо успомену на све велике догађаје и велике људе, наше хероје. Ми смо кроз своју историју много страдали. Српски народ се показао као храбар, но, нажалост претрпели смо бројне губитке, почев од Балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата, и нажалост грађанских ратова деведесетих година и бомбардовања 1999. године. Стога морамо зарад будућих покољења да чувамо и негујемо успомену на све ове догађаје где је српски народ неправедно страдао, а где се борио само за свој идентитет и опстанак“, изјавила је председница Ћирић и напоменула да Рума као мултикултурална средина са великим бројем јунака различитих вероисповести, те да подједнако негује успомену на све ове догађаје и на важне историјске тренутке.

 

Подсетимо, да је недавно и парк у близини ОШ „Вељко Дугошевић“ преименован у „Парк Мариноса Рицудиса“, у част грчког официра који је одбио да учествује у бомбардовању СРЈ 1999. године.

 

Организатор Видовданског сабора Новица Тодосијевић открива да ће уважени грчки официр доћи у посету нашој општини у октобру ове године.

 

„Маринос Рицудис је мени лично потврдио да ће у октобру доћи у нашу Руму да је обиђе парк са његовим именом. Заиста смо радосни данас у Руми, пуно нам је срце, дружимо се девету годину заредом у нашој Руми, ово је до сада највећи Сабор србских витезова. Велику захвалност дугујемо Општини Рума на помоћи, на подршци, на свему ономе што су урадили. Ове године имамо преко 300 гостију, додељујемо 24 статуе србских витезова и шест витешких ордена“, казао је Тодосијевић.

 

Учесници Видовданског сабора положили су венце на спомен обележје српским борцима у Парку хероја са Кошара и Паштрика.

 

 

Свештенство Српске православне цркве, архијерејско намесништво румско, заједно са свештеником Милутином Попадићем из села Лешак, смештеног у јужној српској покрајини Косову и Метохији, служило је у Цркви Вазнесења Господњег у Руми помен свим српским жртвама, не само у рату 1999. већ и у свим другим. Посебно признање уручено је великом хуманитарцу из Шида Ивану Маринковићу, познатом по бројним акцијама у скупљању помоћи за децу оболелу од рака, такође, и првом Србину који је препешачио залеђено Бајкалско језеро.

 

Затим је у свечаној сали парохијског дома уследило уручење ордења, статуа и грамата, потом и заједнички ручак, дружење, евоцирање успомена на ратна времена, на јунаке који нису ту више са нама, а у дворишту храма одржане су и традиционалне витешке игре.

 

У Руми су данас, између осталих, били представници Прве гардијске моторизоване бригаде генералштаба Војске Републике Српске, Првог батаљона војне полиције крајишког корпуса, Удружења ветерана 549 моторне бригаде 35. граничног батаљона, Удружења ветерана посебних јединица полиције, високи српски официри у пензији, војни пријатељи из Румуније и многи други.

 

Музички програм употпунио је дечији хор Српско – грчког пријатељства Ирида из Сремске Митровице.

 

Посебно упечатљив тренутак на данашњој манифестацији била је изговорена песма свештеника Милутина Попадића, коју је он спевао сећајући се дечачких дана и сусрета у срцу Србије са Блаженопочившим Митрополитом Амфилохијем.

 

Опрости ми владико,

Ђедом ћу те звати,

С Косова ти пишем,

Ту желим остати!

 

И одмах ћу радо

Да кажем пре свега,

Косово волиш

Од земље до неба.

 

Увек кад је тешко

Стизао си први,

Гладном дао хлеба,

Рањенима крви!

 

На рукама својим

Носио си кости

Убијених Срба,

Бог им душу прости.

 

Можда ме се сетиш,

Није било давно,

Стао си пред дете

српско, православно.

 

Ја у тебе гледам,

А Шиптар нам прети:

Виче: Сваки Србин

Сада мора мрети.

 

А ти Ђеде кажеш:

Знаш ли ко те брани?

Чувар Пећког трона

На твојој је страни.

 

Мене руком грли

Владика најдражи,

Признаћу поштено,

То ме окуражи.

 

И мантијом брише

Моје сузе с лица:

Косово ће издати

Само кукавица!

 

Владико и Ђеде

Још да кажем ово,

За тебе се моли

Распето Косово.

 

Уз поздрав „Догодине у Призрену“ и велике аплаузе учесници са нестрпљењем очекују већ следеће окупљање.

 

Извор/ Општина Рума