Rumski folkloraši najbolji u Poljskoj

Izvođački sastav Ansambla narodnih igara i pesama „Branko Radičević“ iz Rume je učestvovao na Internacionalnom festivalu „Lica tradicije“ u Poljskoj u mestu Zelena gora. Sastav od 24 igrača i 10 članova orkestra je put Poljske krenuo 13. jula. Sve vreme festivala bili su smešteni u hostelu u Zelenoj gori, ali su povremeno odlazili u okolna mesta gde su imali prilike da se predstave poljskoj publici. Pored Rumljana, učesnici festivala su bile grupe iz Bugarske, Makedonije, Indonezije i dva domaća ansambla iz Poljske. Festival je započeo programom u Ohli, muzej na otvorenom (etno selo), gde su su se prvo takmičili pevači svih grupa učenika. Dok je žiri donosio odluku o nagradama za pevače pojedince, održano je još jedno takmičenje. Član Izvođačkog sastava Đorđe Maletić je pobedio u tradicinalnom takmičenju bacanja potkovice i osvojio prvo mesto. Nakon toga je i drugo mesto u pevanju uzela Isidora Živanović.

U toku tog prepodneva sa štanda koji je bio rezervisan za Srbiju smenjivale su se melodije Narodnog orkestra ANIP-a  i poljska publika je imala prilike da isproba deo domaće kuhinje (kačamak, čvarci, slanina, šunka, kulen…) i da zaigra sa igračima. Nastupi su bili i u Lagovu, Niesulici, kao i u Zelenoj gori gde je u lokalnm pozorištu izveden takmičarski program. ANIP „Branko radičević“ se predstavio igrama iz Srema, Kosovskog pomoravlja i Bosilegrada. Između koreografija su se smenjivale pesme kao i melodije izvođene na tradicionalnim instrumentima (gajde, samica…). Ulokalnoj vinariji nakon takmičarskog koncerta rumski Narodni orkestar se „nadsviravao“ sa poljskim orkestrom iz sastava Hulajniki.

Četvrtak, 19. jul je bio zakazan za Gala koncert gde su sve grupe zajedno nastupile. U amfiteatru koji prima oko 3.000 ljudi, ANIP se predstavio spletom pesama iz južne Srbije i igrama Bosilegrada. Nakon kocerta predsednik žirija Žerard Novak je čitao odluke žirija, a ANIP „Branko Radičević“ je proglašen za pobednika festivala i dodeljena je novčana nagrada od 1.000 evra.  Iako ANIP na domaćim festivalima osvaja nagrade i mnoga priznanja, ova nagrada je dodatni motiv za trajanje i pokazatelj kvalitetnog i uspešnog rada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*