Rumljani u Švajcarskoj

Šest članova Kluba tolerancije SSŠ „Branko Radičević“ iz Rume, čiji je koordinator Ivana Stanković, boravili su u Dečijem selu „Pestalozzi” u Švajcarskoj u periodu od 24. januara do 7. februara ove godine. Klub i školu su predstavili: Anastasija Petrović, Jelena Grujičić, Aleksandar Teodorčević, Nikola Marin, Miroslav Čestić i Nikola Šofauzer, sa profesorkom Jasminom Marić. Veliku podršku i ove godine imali su od direktora škole Mirka Zrnića kao i Opštine Ruma.

Cilj ovog programa razmene je da se mladi iz različitih delova Evrope upoznaju, predstave svoju kulturu, religiju i običaje, ali i da upoznaju tuđu, kako bi time proširili sopstvene vidike, razbili stereotipe i predrasude, što je preduslov mirnog i tolerantnog suživota.

Pored naše škole iz Rume, u programu razmene su učestvovali i učenici i njihovi supervizori iz šest gradova iz Vojvodine – Kula, Bečej, Bačka Palanka, Inđija, Sombor i Subotica. Put do odredišta je bio veoma zanimljiv, jer su se učenici međusobno upoznavali, zbližavali i bio je to uvod u divna prijateljstva koja su se razvila tokom boravka tamo.

Ove godine je interkulturalna razmena bila sa Poljskom. Učenici su imali svakodnevne radne obaveze – dva puta dnevno su imali radionice u trajanju od po tri sata. Radionice su vodili ugledni pedagozi iz „Pestalozzi“ fondacije.

Učenici su se upoznali sa pojmom identiteta, diskriminacije, stereotipa, predrasuda; diskutovali su o tim temama sa svojim vršnjacima, sa ciljem da prodube svoja znanja, kako bi širili ideje tolerancije i antidiskriminacije u svojim multikulturalnim sredinama. Posle 17 časova su imali slobodno vreme, koje su provodili sa novim drugarima iz Poljske. Vikendima su bile organizovane ekskurzije, pa su „Brankovi“ đaci obišli Lucern, Cirih, Rajnine vodopade, Tehnoramu i slikoviti gradić Šofauzen. Boravak u Švajcarskoj je dragoceno iskustvo i za učenike i za njihove profesore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*